|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
Autor |
Poruka |
dekameron
Urednik foruma

|
|
 |
boksi
Starosedelac

|
|
 |
JovanovicZ
Starosedelac

|
|
 |
dane
Pocetnik

|
Upisano: Čet Mar 05, 2009 11:14 pm |
|
Ova ideja da se stvar legalizuje mi se svidja. Zar svugde u svetu ne postoje zalagaonice, odneseš neku stvar, oni je procene i na osnovu procene možeš dobiti toliko i toliko, a to je uglavnom značajno manje od realne vrednosti, e sad zajmodavac je čuva do roka predvidjenog za isplatu celog duga (glavnica i kamata) ako vratiš uzmeš svoju stvar i to ti je, ako ne vratiš on je proda po mnogo većoj ceni od sume koju je tebi dao i tako zaradi.
Ima kod nas jedna žena, ali ona daje male sume i sa malim kamatama. Pošto je besplatno koristila moje profesionalne usluge, ja pozajmljujem bez kamate, ona ne uzima zalog ali daje samo onima kojima veruje ili onima za koje garantuje neko kome ona veruje. Ne vidim nista lose u tome.
Osim toga zelenasenje u kategoriji iznude je svuda oko nas, pa trpimo. Na primer mlad bračni par iznajmi stan na periferiji, daleko od grada, nema prilaz ukratko neodgovarajući, zato što im odgovara cena dvaput niža od cene onog koji im odgovara. Onda stanodavac sačeka da se rodi dete, padne sneg itd i kiriju podigne na skoro dva puta više od dogovorene. Možete da birate, da razlamate tek kupljene stvari koje ćete otplaćivati nekoliko godina, da maltretirate svoje novorodjenče i celu porodicu potragom za novim stanom ili da pristanete na cenu. Zar i to nije iznuda. Primera ima još.
Ukratko, slažem se sa idejom da se ovaj problem legalizuje, tako će se bar znati pravila, pa će ljudi uzajmljivati od ovih legalnih koji pravila poštuju a ne kod onih koji će vaš dug naplatiti od vaših rodjaka ako ne mogu od vas.

|
|
|
 |
Page
Starosedelac

|
|
 |
armor
Prolaznik

|
|
 |
Helloween
Starosedelac

|
Upisano: Pet Mar 06, 2009 6:43 am |
|
I zelenasi kad bi se legalizovali, imali bi proceduru slicnu bankama, jer bi morali da osiguraju svoj novac u opticaju, koji mogu da naplate jedino LEGALNIM putem u tom slucaju...
Nema vise batinjanja, pretnji, i sl. Nego preko suda, a za sud ti trebaju ugovori, plan otplate, potpisi obe strane, itd.
|
* "Non nobis, Domine, non nobis sed nomini tuo da gloriam ... Justus et paciens" *
"All the war-propaganda, all the screaming and lies and hatred, comes invariably from people who are not fighting."
-- George Orwell |
|
 |
Neko iz mase
Naj forumas 2010.

|
Upisano: Pet Mar 06, 2009 9:50 am |
|
 |
 |
I zelenasi kad bi se legalizovali, imali bi proceduru slicnu bankama, jer bi morali da osiguraju svoj novac u opticaju, koji mogu da naplate jedino LEGALNIM putem u tom slucaju...
Nema vise batinjanja, pretnji, i sl. Nego preko suda, a za sud ti trebaju ugovori, plan otplate, potpisi obe strane, itd. |
Predlog je sasvim solidan. Legalizovati i ovakvu vrstu pozajmica, za one koji do novca ne mogu da dođu na drugi način, uopšte nije loša stvar, naročito za naš ionako unakažen državni budžet (mislim na PDV, dobit i sl...). Korist je obostrana, ne znam šta se čeka.
|
Boriti se, tražiti, ne naći i ne klonuti...
ıdɐʞ sǝ oʞɹǝćǝ!
Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom! |
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |