|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
Autor |
Poruka |
Skinner
Novajlija

|
|
 |
gavrani
Naj forumas 2011.

Pol: 
Pridružio: 13 Maj 2010 Poruke: 5806 Teme: 88 Lokacija: austrougarski deo prestonog grada zemaljske srbijice Zemlja:
|
|
|
 |
Vanja
Urednik foruma

|
|
 |
miks
Starosedelac

|
Upisano: Čet Avg 19, 2010 2:27 pm |
|
Vanja je vec navela link ka ovoj temi, i tamo je dosta toga receno. Mislim da sam i tamo nesto pisao o konkretnom problemu, ali da i ovde kazem (ponovim).
Kao prvo: Postoje kradena vozila i postoje vozila sa falsifikovanom dokumentacijom!
U vecini slucajeva oduzetih vozila, ova druga varijanta je u pitanju!
Dakle; kada kupac izabere vozilo, ode da ga registruje (ili je vozilo iz uvoza vec bilo registrovano) i resi da proveri poreklo u SUP-u, sve se slaze, sve stima i dobijete odgovor da vozilo nije ukradeno, i to je zaista tako!
Tacno je da ta vozila nisu ukradena i legalno su kupljena i odjavljena u drzavi odakle su dovezena.
Legalno su i prijavljena na granici i stigla do carine. E tu pocinju problemi!
Sve je bilo veoma dobro organizovano - carina, policija i "neke" firme za uvoz.
Za vozila je izdata jedinstvena carinska deklaracija, sa sve pecatima i potpisima da je vozilo ocarinjeno i placen PDV, uvoznik je to zaista i platio! Ali! Novac nije otisao u drzavnu kasu, vec je 'bratski' podeljen izmedju, gore pomenute, "organizacije", odnosno auto-mafije.
Kada se to doticnima osladilo, kada su vec falsifikovali dokumente, zasto nebi onda falsifikovali i sertifikate da stariji automobili takodje zadovoljavaju euro3 standard (mislili su oni)!!! Poceli su i to da rade.
Poznato je da tek neki automobili proizvedeni 2000-e zadovoljavaju e3 standard, 2001-e vecina a od 2002-e svi su bili u obavezi da ugradjuju pomenute motore.
A po "nasim" papirima postojali su automobili i stariji od 1999-e koji su "uredno" registrovani
Kada je kasnije izaslo na videlo sta se radilo, masa kupaca, ni krivi ni duzni, ostali su bez svojih vozila zato sto u stvarnosti nisu ocarinjeni.
Nisam pratio sta se zbivalo u zadnje vreme, ali vozila koja zadovoljavaju e3 bice vracena i uz (ponovno) placanje carine i PDV-a, moci ce da se registruju.
Ne znam samo sta ce biti sa onim starijim vozilima. Ta se ne mogu registrovati. Jedino ako drzava malo progleda kroz prste, pa da dozvolo tako nesto. Ali to su opet otvorena vrata za dalje mahinacije,jer ce se masovno ubacivati starija vozila pod tim plastem... I tako... opet u krug!
rezime:
SUP proverava da li je vozilo ukradeno - NIJE
Zavod za standardizaciju proverava (uz taksu od 2600,- din. ranije je bila 150,-) da li ima e3 motor. - I TO JE U REDU
A Na kraju ipak nesto nije u redu!?
Sto se tice ukradenog auta, takav se oduzima i vraca drzavi koja ga potrazuje.
Ali, takvi slucajevi su veoma retki.
U slobodnom vremenu (tj. kada imam para) i sam uvozim automobile za dalju prodaju, tako da mi je ova tema veoma bliska i poznati su mi mnogi detalji (a i nesto vise) pomenute problematike.

|
|
|
 |
dejans
Novajlija

|
Upisano: Pon Okt 11, 2010 9:17 pm |
|
Zdravo svima.
Pregledao sam dosta stranica na temu kradeno,prodato,oduzeto ne bih li nasao nesto vise o daljem postupku ostecenih vlasnika automobila.
Naime...Na carinskoj licitaciji, prosle god.negde u maju,odrzanoj ispred carinarnice Kraljevo,kupio sam Skodu octaviu 2003 god.Registrovao je i vozio nekih dva do tri meseca,bio u Cg na moru sa porodicom...
Negde u septembru prosle god. prodao sam je jednom gospodinu iz Kikinde koji je vozio evo vec preko god. dana,znaci da je i sam obnovio registraciju u svom supu u KI.
Da skratim...
Taj gospodin me je pre dva do tri sata pozvao sa rumunske granice i saopstio mi da su mu oduzeli auto jer se navodno nalazi na poternici zbog kradje istog u Ceskoj.
Covek je na granicnom prelazu sa suprugom i decom,prezivljava sokantnu,stresnu situaciju a ja ne mogu da verujem da je auto ,koji sam kupio od drzave uz svu legalnu ispravnu dokumentaciju, oduzet.
Sta raditi?Nisam direktno ostecen ali se iskreno saosecam sa covekom....
|
|
|
 |
Neko iz mase
Naj forumas 2010.

|
|
 |
miks
Starosedelac

|
Upisano: Uto Okt 12, 2010 9:43 am |
|
 |
 |
Zdravo svima.
Pregledao sam dosta stranica na temu kradeno,prodato,oduzeto ne bih li nasao nesto vise o daljem postupku ostecenih vlasnika automobila.
Naime...Na carinskoj licitaciji, prosle god.negde u maju,odrzanoj ispred carinarnice Kraljevo,kupio sam Skodu octaviu 2003 god.Registrovao je i vozio nekih dva do tri meseca,bio u Cg na moru sa porodicom...
Negde u septembru prosle god. prodao sam je jednom gospodinu iz Kikinde koji je vozio evo vec preko god. dana,znaci da je i sam obnovio registraciju u svom supu u KI.
Da skratim...
Taj gospodin me je pre dva do tri sata pozvao sa rumunske granice i saopstio mi da su mu oduzeli auto jer se navodno nalazi na poternici zbog kradje istog u Ceskoj.
Covek je na granicnom prelazu sa suprugom i decom,prezivljava sokantnu,stresnu situaciju a ja ne mogu da verujem da je auto ,koji sam kupio od drzave uz svu legalnu ispravnu dokumentaciju, oduzet.
Sta raditi?Nisam direktno ostecen ali se iskreno saosecam sa covekom.... |
Evo ovako. Taj auto je verovatno tamo bio ukraden i stavljen na medunarodnu poternicu. Ako je auto nadjen pa vracen, ili bio osiguran od kradje, ili nesto trce... ne bitno, auto je skinut sa poternice u Ceskoj (ali se desava da i dalje ostane na medjunarodnoj). U tom slucaju nije nista strasno, osim neprijatnosti kroz koje prolazi vlasnik.
Vrsi se provera i auto ce biti vracen. Posto to meze potrajati mesecima, najbolje je da vlasnik sam obavi proveru i zatrazi potvrdu da je auto "skinut" sa poternice. Naravno, zbog toga mora otputovati u Cesku. Malo veci trosak ali u tom slucaju dobice auto u veoma kratkom roku.
Jos samo da dodam; da se auto i dalje vodi kao ukraden, ne bi mogao biti odjavljen u maticnoj drzavi, tako da je najverovatnije ovo gore u pitanju.
A posto je auto verovatno vec kod nas imao slican problem (drzava ga je prodavala jer je bio oduzet), mozda se potrebna potvrda moze dobiti i kod nas u carinarnici koja ga je prodala.
|
|
|
 |
dejans
Novajlija

|
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |