NaslovnaForumRegistruj seTražiLista članovaPravilnikVideo pomoć Pristupi
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!

Svet mitova i simbola

Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Duhovnost i religija Pogledaj prethodnu temu
Pogledaj sledeću temu

Svet mitova i simbola
Autor Poruka
Eric Cantona
On Hiatus
On Hiatus

Pol: Muski
Pridružio: 25 Jan 2007
Poruke: 3627
Teme: 291
Lokacija: Sir Matt Busby Way
Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora ICQ broj
Poruka Upisano: Sub Avg 11, 2007 7:04 pm Odgovoriti sa citatom

"Kolevka modernog rasizma bila je Evropa 18. veka. Njene najvažnije kulturne tendencije imale su presudan uticaj na osnove rasističkog mišljenja. Bilo je to doba prosvetiteljstva tokom kojeg je intelektualna elita želela da umesto "starostavnog sujeverja" istakne vrednost razuma, kao i vrline koje su čoveku urođene. Prosvetiteljstvo je bilo revolucija estetskog i intelektualnog ukusa i konvencija. U središtu pažnje nalazila se odbojnost protiv hrišćanske vere. Hrišćanstvo je bilo sinonim za "prastaro sujeverje", a Volterov (Voltaire) povik: "Ecrasons l’infame" mnogi drugi pisci su ponavljali poput molitve. "Prosvećeni" su se okrenuli klasicima u kojima su pronalazili inspiraciju i podršku za svoju pobunu. Ali dok su oni oštrili svoj kritički um na grčkim i rimskim uzorima, za masu stanovništva hrišćanska vera se pokazala izuzetno vitalnom.
Osamnaesti vek bio je i doba religioznog žara i ponovnog buđenja religije. Uporedo sa prosvetiteljstvom, u 18. veku pijetizam je na evropskom kontinentu i u Engleskoj bio sveprisutan. Ti pokreti su isticali da je emotivni hrišćanski angažman i te kako potreban, a žudnju za istinskom zajednicom ispoljavali su putem pojmova bratska zajednica i "religija srca". Tenzija između prosvetiteljstva i hrišćanske vere koja se nalazila ispod površine bila je karakteristična za mnogo toga u onom veku u kojem je ponikao i u kojem je podstican moderni rasizam. Bez obzira na nesuglasice, obe struje su učestvovale u formiranju evropskog rasizma. Prosvetiteljstvo kao i pijetistička i moralizatorska atmosfera podjednako će utisnuti svoj pečat rasističkom mišljenju...
Razumevanje božjeg univerzuma za prosvećene je značilo da je čovek bitan element prirode, karika u neprekinutoj aristotelovskoj lestvici prirode scala naturae.
Od najstarijih vremena, jedinstvo čoveka, prirode i Boga definisano je kao hijerarhija koja se poput lestvica prostire sa neba na zemlju. Podela svih nebeskih i zemaljskih bića, anđela, zvezda, ljudi i životinja činila je kosmički poredak koji je sezao od najviših do najnižih stvorenja. Bio je to kompletan univerzum u kojem je čovek samo još trebalo da otkrije i razume redosled stepenika. U tu sliku je spadalo, kako je sredinom veka stalno isticao čuveni zoolog i botaničar Žorž Lui Leklerk de Bifon (Georges Louis Leclerc de Buffon) - da u prirodi nema pukotine. Stoga je čovek bio pozvan da razume odnos između stvorenja koja su u neprekinutom nizu bila uvrštena u kosmički poredak. Tada je jedan engleski pesnik, inspirisan ovom temom, zapisao:
(Božja) očinska ruka, zauvek vodi pokolenja do viših mesta Bivstva - od nemog bakalara koji na plaži traži vazduh do ljudi, anđela, pokojnika...
Moćni mit o scala naturae objašnjava zbog čega su naučnici bili toliko zaokupljeni pronalaženjem "nedostajuće karike" u Postanju, koja čoveka, pomoću neprekinutog niza stepenika života, povezuje sa životinjama. Tako se u 18. veku najviša životinja, kakvom se obično smatrao majmun, nalazila do najniže ljudske vrste, kakvim je obično smatran crnac. A ideja o nizu stepenika nije se napuštala čak ni kada se negiralo postojanje anđela i kada se Bog zamišljao imanentnim čoveku i prirodi. Sada je scala naturae počinjala i završavala se na Zemlji, a Bog nije bio delatan samo sa najvišeg stepenika, nego na svakom od njih. Čak i kada bi filozofi napadali hrišćanstvo, većina njih je i dalje verovala u božje proviđenje koje je uspostavljalo poredak i harmoniju.
Vera u kosmičko jedinstvo dovela je i do isticanja jedinstva u samom čoveku: jedinstva tela i duha. Za prosvećenog ovo je naravno značilo veličanje telesnog, kao i zemaljskih zadovoljstava i lepote. Ipak, ovo traganje za jedinstvom dovelo je i do uverenja da se "unutrašnji čovek" može dešifrovati preko svoje spoljašnje pojave - uverenje koje je na koban način podupiralo rasizam. Ono je preko pseudonauka fiziognomike i frenologije podsticalo prelazak sa nauke na estetiku.
Još dublje su bili ukorenjeni strahovi koji su proizišli iz traganja za jedinstvom i autoritetom. Svet prosvetiteljstva bio je svet bez iluzija u kojem je kritički razum promišljao naoko jasne i razumne zakone svemira. Lični Bog i njegovo skriveno delanje bili su potisnuti od strane nepromenljivih zakona razuma koje je čovek mogao da otkrije i klasifikuje. Neki filozofi su izjednačavali matematiku i mišljenje, dok su drugi književne laži suprotstavljali naučnim istinama. Volterova skeptična primedba da su se neki dali zavesti da ne priznaju nijednog drugog Boga osim nemerljivosti stvari, u tumačenju prosvetiteljskih materijalista pretvorila se u pohvalu. Kod takvog pogleda na svet postojala je tendencija da se sam čovek posmatra kao mehaničko Biće u podjednako obezličenom univerzumu. To nije bila namera filozofa. Oni su isticali kritički razum kako bi uspostavili dijalog među ljudima. Njihov svet je, međutim, delovao suviše trezveno i tuđe, a čovek je u njemu bio prepušten samom sebi, okružen unapred određenim zakonima razuma...
... Pijetizam je, preko ideje o zajednici i potaknut čežnjom za zajednicom, počeo da se bavi otadžbinom. Tako je vodeći pijetista Justus Mezer (Justus Moser) 1774. godine uskliknuo: "Ko ne voli svoju otadžbinu, koju vidi, kako onda može da voli nebeski Jerusalim, kojeg ne vidi?" Upravo je taj snažan emotivni impuls pijetizma stvorio potrebu za pojmljivim simbolima kako bi se uznemireni duh doveo u ravnotežu. Tako je unutrašnja otadžbina hrišćanina projektovana na narednu zajednicu.
Nipošto nije bilo dovoljno proklamovati da se otadžbina nalazi u čoveku: bili su potrebni mitovi i simboli da bi se ona ovaplotila i tako joj se pridala realnost. Krajem 18. veka, skoro u celoj Evropi su se pojavljivali simboli poput zastave, svetog plamena i nacionalne himne; trebalo je da budu otelotvorenje novih nacija. Za razliku od suvoparnih sistematizacija prosvetiteljstva, ovi nacionalni simboli naprosto su insistirali da se svet personalizuje unutar jednog romantičnog univerzuma. Verovalo se da priroda simbolizuje ljudska osećanja. Biljke i životinje su oličavale različite legende i mitove. Tako je nastao čitav svet mitova i simbola u kojem je trebalo da bude ukotvljeno rasističko mišljenje."

Iz knjige "Istorija rasizma u Evropi" ,Džordž L. Mos


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Njen je osmeh cudestan, njen je osmeh srece definicija, njen je osmeh radostan, njen je osmeh radosna policija, njen je osmeh reka, more, njen je osmeh para brdo, planina, njen je osmeh dorucak, njen je osmeh leba, luk i slanina.Colophon: Svi stavovi koje iznosim na forumu su licno moji i ne moraju se podudarati sa misljenjem urednika i autora emisije "Kljuc".
Katančić
Starosedelac
Starosedelac

Pol: ?
Pridružio: 25 Jul 2007
Poruke: 2212
Teme: 111

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Sub Avg 11, 2007 10:25 pm Odgovoriti sa citatom

Mitovi su istiniti dogadjaji.....
Legende nisu....

To što ima mnogo grčkih mitova i što se i dalje koristi naziv mit je dovelo do pogrešnog tumačenja reči.

http://www.grupa.org.yu/cgi-bi.....1146042831

Čisto da razjasnimo stvari.....


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
a.k.a.
Udaljen sa foruma!
Udaljen sa foruma!

Pol: ?
Pridružio: 30 Jul 2007
Poruke: 246
Teme: 16

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Avg 12, 2007 1:37 pm Odgovoriti sa citatom

knjiga:
"Masonic and occult symbols", Dr Cathy Burns

kao sto joj i ime govori knjiga je obilata slikama simbola od onih koji su stari vise hiljada godina do onih koji su skorijeg datuma
zanimljivo je to sto se mnogo simbola koji su stari stotinama pa i hiljadama godina koriste i dan danas, uglavnom neznajuci kako su i zbog cega nastali,
jedan primer iz knjige:

uzmite novcanicu od jednog dolara i gledajte
>>pecat Sjedinjenih americkih drzava sa orlom (mozete ga videti iznad ulaza ambasade u kneza Milosa),
13 listova na maslinovoj grancici u desnoj kandzi
13 pruga i strafti na stitu
13 pera u repu
13 strela u levoj kandzi
13 pentagrama iznad orlove glave u obliku heksagrama (6 tacaka,6 uglova,6 ravni)
32 pera na desnom krilu
33 pera na levom krilu

ipak postoji ocigledan rezon za broj 13 (13 kolonija),
ili mozete da mislite da se ovaj broj odnosi na nesto drugo Question


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
some people tell me that i need help,
some people can fuck off 'n' go to hell.
Prikaži poruke iz poslednjih:    

Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Duhovnost i religija Sva vremena su (GMT +2:00) Beograd, Kaliningrad, South Africa
Strana 1 od 1

 
Skoči na: 
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Srodne teme
Naziv teme  Autor   Poslednja poruka 
Apokalipsa? Natasa Miljkovic Pet Nov 30, 2012 5:20 pm  Pogledaj zadnje poruke
Prijateljstva koja prelaze u nešto više Eric Cantona Sre Maj 26, 2010 4:41 am  Pogledaj zadnje poruke
Foklandi ~ Ostrva koja je rat promenio nabolje Eric Cantona Uto Jan 19, 2010 5:16 pm  Pogledaj zadnje poruke
Najvece lazi srpskih politicara Eric Cantona Sub Jan 02, 2010 4:28 am  Pogledaj zadnje poruke
Koja god vlast da je, policija i zandarmedija su uzas Dobrovoljac Sre Dec 05, 2007 7:39 am  Pogledaj zadnje porukeStavovi koje izražavaju članovi foruma u svojim porukama su njihovi lični stavovi i ne predstavljaju zvanične stavove uredništva emisije "Ključ" i Nataše Miljković.
Svaki korisnik snosi punu moralnu i materijalnu odgovornost za sve poruke koje na forumu napiše. Urednici foruma odriču se odgovornosti za sadržaj tih poruka.
NaslovnaBiografijaForumBlogGalerijaIntervjuiKontaktArhiva emisijaDownloadLink to us!Natasa-Miljkovic.com - RSS za temu
Forum je baziran na phpBB 2.x software-u. Originalni dizajn napravio je Vjacheslav Trushkin. Forum održava ekipa foruma. Pravila ponašanja možete naći ovde!