NaslovnaForumRegistruj seTražiLista članovaPravilnikVideo pomoć Pristupi
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!

Inteligencija: kazna ili dar?

Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeci
Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Analiza prethodnih emisija Pogledaj prethodnu temu
Pogledaj sledeću temu

Inteligencija: kazna ili dar?
Autor Poruka
Srdjan Verbic
Gost foruma
Gost foruma

Pol: Muski
Pridružio: 22 Dec 2008
Poruke: 4
Teme: 0
Lokacija: Beograd
Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Čet Dec 25, 2008 4:17 pm Odgovoriti sa citatom

quasar ::
Ali ipak čini se da metode koji su otkrivene u veštačkoj inteligenciji mogu barem da nas inspirišu da promenimo poglede koje imamo u pedagogiji.


Quasar, Vi ste ovde poentirali na nekoliko mesta i skoro svugde ste na pravom tragu. Jedino mesto gde malo skrećete sa traga je koliko su otkrića u veštačkoj inteligenciji značajna za razumevanje ljudske inteligencije. Termin veštačka inteligencija je danas praktično već arhaizam. Pedesetih godina prošlog veka, kada je taj termin skovan, svi su bili u euforiji oko novih generacija računara, novih programskih jezika itd. i svi su bili uvereni da će računari za svega nekoliko godina početi da misle. E pa to se nije dogodilo. Čak je i nepogrešivi Artur Klark debelo omašio kad je u Odiseju 2001. stavio inteligentni računar HAL 9000. Danas se mnogo više priča o mašinskom učenju umesto o inteligenciji. Ono što sigurno danas znamo je da je problem učenja mnogo složeniji nego što smo mislili. O računarskoj inteligenciji se priča sve manje i manje.

U nultom (promotivnom) broju Vremena nauke http://www.vreme.com/cms/download.php/935nauk0.pdf, koji izašao pre dve nedelje, imate odličan tekst Saše Markovića na ovu temu pod naslovom "Da li računari misle?". Da ne bih prepričavao sve što Marković o tome kaže, pogledajte ovaj lep istorijski prikaz. U najkraćim crtama, tamo piše:

"...Marvin Minski, verovatno najuticajniji istraživač AI-ja tog vremena, nije imao nikakve rezerve smatrajući da je za razvoj inteligentne mašine dovoljna jedna generacija naučnika. U izjavi za “Lajf” magazin iz 1970. godine Minski je tvrdio da će za tri do pet godina biti napravljena mašina sa
inteligencijom prosečnog ljudskog bića
...
Početkom sedamdesetih postalo je jasno da su naučnici drastično potcenili problem i da se ništa od smelih predviđanja neće ostvariti u predviđenom roku.
...naučnici su potpuno prevideli problem “opšte kulture”, predznanja koje je neophodno da bi se određena informacija ispravno protumačila u svom logičkom kontekstu.
...
Po svojoj prilici, čitav koncept veštačke inteligencije osuđen je da večito juri sopstveni rep. Da bismo napravili inteligentne mašine, neophodno je da do kraja razumemo mehanizme inteligentnog zaključivanja, njegove sastavne elemente i veze. Da li se inteligencija uopšte može razložiti na ovakav način?
"
[/url]


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Sometimes I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us.
Bill Watterson, author of "Calvin and Hobbes"
Katančić
Starosedelac
Starosedelac

Pol: ?
Pridružio: 25 Jul 2007
Poruke: 2212
Teme: 111

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Čet Dec 25, 2008 6:23 pm Odgovoriti sa citatom

quasar ::
Katančić ::
Bezbroj sinapsi......ne bih se usudio da to kazem....


U stvari, u datom kontekstu reč bezbroj je metafora. Obe vrste mreže imaju konačni broj neurona ali razlika je velika, možda i 10 redova veličine. Imajući u vidu da veštačke neuronske mreže izgleda ne koriste značajno veliki broj neurona, a broj neurona samo kod jednog mrava je 10000 - reč bezbroj za čoveka korektno opisuje složenost situacije.
http://en.wikipedia.org/wiki/L.....of_neuronsMetafora je pogresna i zato sam i reagovao....

Ako bas hocete da se igrate, a izgleda da hocete, onda se posmatra kako utice smanjenje sinapsi usled neke nervne ili psiholoske bolesti....na ponasanje, razmisljanje i ostale neuroloske funkcije osobe i mozga....

Obicno se u svetu to okrene u usko polje i onda nisu validni rezultati...
A i ovde mi se cini da ste visoko skocili i onda hajde da se uhvatimo za prvu granu....za nesto potvrdjeno , a ne nesto sto moze da bude nadogradnja i mozda i pravi put....

Ne volim simulacije sistema koje rade ovo sto ste vas dvojica uradili...jer pausalno zakljuciti nesto zbog nemogucnosti eksperimenta je isto kao da smo pozvali gataru da nam cita iz solje...

Kad se nesto odbacuje zbog nemogucnosti , onda se bar moze na osnovu necega analizirati uticaj toga sto se odbacuje....

To je svuda kao ok, a narocito u ekonomiji , a ovde pretvoriste tezu u ko je sta procitao i opstu slagalicu mozda jednog te istog kluba proucavalaca...

U svetu je ekspanzija alchajmera i demencije, ali se ozbiljno radi i sa shizo i depresivnim smanjenjem CPU kapaciteta mozga...interno to zovem EPS (ekvivalentna procesorska sekunda, po ugledu na VAX sherovanje CPU kapaciteta)


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Sve što kažem u par reči je izvučeno iz konteksta,mog konteksta.
quasar
Hronicar foruma
Hronicar foruma

Pol: Muski
Pridružio: 01 Maj 2007
Poruke: 253
Teme: 0
Lokacija: Cloverleaf Quasar (H1413+117)
Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Pet Dec 26, 2008 3:52 pm Odgovoriti sa citatom

Srdjan Verbic ::
Jedino mesto gde malo skrećete sa traga je koliko su otkrića u veštačkoj inteligenciji značajna za razumevanje ljudske inteligencije. Termin veštačka inteligencija je danas praktično već arhaizam. Pedesetih godina prošlog veka, kada je taj termin skovan, svi su bili u euforiji oko novih generacija računara, novih programskih jezika itd. i svi su bili uvereni da će računari za svega nekoliko godina početi da misle. E pa to se nije dogodilo. Čak je i nepogrešivi Artur Klark debelo omašio kad je u Odiseju 2001. stavio inteligentni računar HAL 9000. Danas se mnogo više priča o mašinskom učenju umesto o inteligenciji. Ono što sigurno danas znamo je da je problem učenja mnogo složeniji nego što smo mislili. O računarskoj inteligenciji se priča sve manje i manje.


Izgleda da sam pogrešno upotrebljavao izraz veštačka inteligencija (AI). Sve dok mi Vi niste rekli da veštačka inteligencija nije isto što i mašinsko učenje - ja sam u neznanju stavljao znak jednakosti između ta dva. Wikipedia definiše mašinsko učenje kao jedan podskup (subset) veštačke inteligencije, ali mi i dalje nije skroz jasna razlika šta to mašinsko učenje jeste, a veštačka inteligencija nije? (ili šta je razlika ta dva skupa). U koju kategoriju spadaju genetski algoritmi?

Nije mi jasno šta je tačno Marvin Minski podrazumevao kad je (pogrešno) predvideo da će biti napravljena veštačka mašina sa inteligencijom prosečnog ljudskog bića. Da li je pritom mislio da će neki robot u budućnosti biti u stanju da piše pesme onako što se kaže "od srca i iz duše". Sećam se onog lepog filma iz 84-te "Electric Dreams" kada se računar zaljubljuje u devojku svog vlasnika - nakon što je preko čipova greškom prosut šampanjac. I tako nastaje divna kompozicija na kraju filma, za razliku od pesama koje je računar pisao pre na osnovu televizijskih reklama. Teško da će nešto slično moći da se desi čak i sa veoma naprednom tehnologijom - nebo poezije ipak izgleda da ostaje dostupno samo ljudskom rodu.

"The process of adapting to new intellectual technologies is reflected in the changing metaphors we use to explain ourselves to ourselves." kaže Nicholas Carr u letošnjem članku. I tako prvo su ljudi govorili da im "mozak radi kao satić" u vreme kad je otkriven mehanički časovnik. U domaćoj seriji Bolji Život, u sceni kada hoće da kupi državnu firmu i daje sinu da pregleda poslovne knjige, gospodin Macola kaže za svog sina wunderkinda da mu je "glava puna čipova". U današnje vreme mogli bismo da napravimo neku metaforu sa veštačkim neuralnim mrežama, kao što sam i pokušao u prethodnom postu. Autor članka ipak upozorava na neadekvatnost poređenja: ”But the changes, neuroscience tells us, go much deeper than metaphor. Thanks to our brain’s plasticity, the adaptation occurs also at a biological level."

Ako sam Vas dobro razumeo, proces treniranja neuralne mreže spada u kategoriju mašinskog učenja, a ne veštačke inteligencije. Dakle pogrešno sam se izrazio - trebalo je da kažem: "Ali ipak čini se da metode koje su otkrivene u oblasti mašinskog učenja mogu barem da nas inspirišu da promenimo poglede koje imamo u pedagogiji." Naravno, to će biti samo nova metafora - promene na biološkom nivou za sada na ovaj način ne možemo objasniti čak ni metaforički, barem dok ne pronađemo neku još napredniju tehnologiju.

Link koji ste naveli ka članku u pdf formatu prijavljuje da datog dokumenta nema na toj stranici. Potrudiću se da pronađem papirno izdanje lista.

@Katančiću, pogledaću o demenciji i Alchajmeru. Hvala na predlogu.


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt.
- Abraham Lincoln
hm
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 11 Feb 2007
Poruke: 3749
Teme: 70

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 28, 2008 1:01 am Odgovoriti sa citatom

naslov emisije nije povezan sa sadrzajem emisije...
po naslovu sam ocekivao neku sasvim drugu pricu..... o necemu drugom...

emisija je kao i uvek prekratko trajala da bi se tema valjano obradila....
zar je toliko tesko dobiti jos 20-ak minuta vremena za autorsku emisiju?

od gostiju u emisiji najbolji utisak je na mene ostavio dr. Ivic. Zato sto je skrenuo paznju na dve veoma bitne stvari: 1) da osim logicke inteligencije koju mere IQ testovi, postoje i druge bitne, ako ne i bitnije vrste inteligencije (emocionalna, socijalna, telesno-motorna...) 2) da je covekov mozak fleksibilan i da se razvija dok je covek ziv

a i zato sto se ni njemu se kao ni meni nije previse svideo program obrazovanja koji forsira menza, a koji je prikazan u prilogu........

deca iz priloga su mi delovala malo izforsirana da pamte, a ne da razmisljaju, sto je svi ce te se sloziti i inace glavni problem skolstva u Srbiji, ali ajde da verujemo da je to samo deo programa koji uspostavlja bazu znanja.... malo mi je sve to delovalo nekako vestacki.... kao da su ubacili decu iz vrtica u neki stariji razred lose skole....bolje je da stimulisu decu da zajedno mastaju praveci/nastavljajuci price i da se na razne druge nacine kreativno igraju....nekako sam imao utisak da prave male robotice od njih....

ne svidja mi se npr. ni metoda asocijacija kojom se forsira pamcenje.... zato sto se zasniva na povezivanju stvari koje nisu povezane... na neki nacin to je falsifikovanje realnosti,a to tesko moze da uveca inteligenciju... to je trik za pamcenje koji verovatno steti inteligenciji...zar nije bolje pamtiti povezivanjem sa stvarima sa kojima se nesto zaista moze povezati?

zanimljiva mi je bila uocena veza izmedju vizuelne percepcije i inteligencije... ne u vezi akomodacije oka i disleksije, nego u vezi znatno viseg koeficijenta inteligencije u Aziji koji se objasnjava i njihovim kompleksnim vizuelnim pismima sa mnogo simbola, kao i u vezi priloga iz skole koji naglasava pomoc koju vizuelno predstavljanje informacija moze da ima u pravljenju modela onoga sto se uci sto dovodi do trajnijeg pamcenja... ljudi su u mnogo cemu pre svega vizuelna bica...

gospodja dr. Gajic i gost foruma Srdjan Verbic nisu bas previse toga kazali...Verbica su i veoma vidljivo isekli vise puta.... zanimljivo mi je bila njegova prica o talentima kao nacionalnom resursu bivse istocne Nemacke i eticko pitanje da li je to dobro za tu decu....jer ne moze se voditi racuna samo o interesima kolektiva... na kraju krajeva, nesrecni pojedinci ne mogu doprineti kolektivu... iz njegovog posta zakljucujem da mu je isecen komentar o odgovornosti za sopstveno obrazovanje i zao mi je sto je takav komentar isecen jer je samovaspitanje/samoobrazovanje/rad na sebi ipak najvazniji aspekt u razvoju zrele (i inteligentne) individue....

bilo kakvo poredjenje prirodne i vestacke inteligencije nije bas previse realno..... zato sto se mislim ne zna bas najbolje koji su osnovi prirodne inteligencije, a vestacka inteligencija je daleko od inteligencije.... neuralne mreze pokusavaju da oponasaju nacin funkcionisanja najnizih delova mozga, ali to je po malo kao pokusaj da napravite puno necega nalik na celiju, stavite sve to na gomilu i onda ocekujete da to bude ljudsko bice....
neuralne mreze su u sustini mreze gde se parametri veza mogu stelovati tako da za ulazni set podataka na kome obucavate mrezu dobijate odgovarajuce unapred definisane vrednosti na izlazu...onda posle treniranja na velikom broju ulazno-izlaznih setova podataka ocekujete da su parametri podeseni tako da ce i za neki drugi set ulaznih podataka na izlazu dati manje vise korektan rezultat....ok je to za interpolaciju x-dimenzionalnih funkcija, ali inteligencija je mnogo vise od toga.... npr. inteligencija koju mere IQ testovi je pre svega vezana za uocavanje odnosa izmedju razlictih pojmova i sposobnost primene tog odnosa na neke druge pojmove... prirodna inteligencija je npr. cesto vezana za razumevanje/uocavanje uzrocno-posledicnih veza, a za sve to u teoriji neuralnih mreza nema osnovnih pretpostavki... sistemi sa vestackom inteligencijom se cesce prave time sto se ljudsko znanje vezano za neki kontekst napise kao skup pravila koja se zatim pretoce u program. to naravno nema veze sa inteligencijom, jer je takva "inteligencija" fiksirana skupom kodiranih pravila i ne moze van njih ista zakljuciti, dok inteligencija u zivotu znaci pre svega sposobnost adaptacije u procesu izbora optimalne strategije tj, nacina prilaza pronblemu na osnovu uocenih odnosa/veza izmedju elemenata.

Vestacka inteligencija tek treba da se razvije, a prirodna ce bojim se dugo ostati tu gde jeste. Uostalom uspeh ljudskog drustva dolazi ne iz inteligencije (neke zivotinje kao npr. simpanze su prilicno inteligentne, ako ne i inteligentnije od npr. dece za resavanje jednostavnih prakticnih problema), vec iz sposobnosti ljudi da svoje znanje prenose sa jedne na drugu generaciju. Zabluda je verovati da su ljudi previse inteligentna bica, ljudi su pre svega bica koja umeju da primenjuju naucene modele ponasanja. Problem je kad se kao u nasim skolama uglavnom uce gluposti, oko cega su se svi gosti slozili (a postoji vec decenijama unazad i opsti konsenzus oko toga u celom drustvu, ali ipak niko nista ne preduzima da stanje popravi), tj. kada su naucena znanja enciklopedijska,a ne funkcionalna.

Quasar ::
Zašto su nam onda školski programi takvi kao da u glavi imamo fon Nojmanovu računarsku arhitekturu, a ne finu mrežu nervnih vlakana?


ovo je jako dobro pitanje. fon Nojmanova arhitektura na kojoj se zasniva rad mikroprocesora je sekvencijalna, tj. izvrsava jednu po jednu instrukciju koda (postoje razni trikovi kojima se ovo zaobilazi sto je relativno nebitno za ovu raspravu). Poenta je da je ljudski mozak neuralna mreza koja paralelno moze da obradi razne informacije. Medjutim kroz reprodukciju gradiva, stimuilise se sekvencijalni nacin razmisljanja. Zato darovita deca ili postanu nezaineresovana za skolu, ili ako istraju u usmerenju ka skolovanju budu malo obogaljena sekvencijalnim nacinom razmisljanja.

Inace to poredjenje sa fon Nojmanovom arhitekturom objasnjava i razlike u nivou razvoja inteligencije kada je stimulisana obrade slika (koja je paralelno procesiranje informacija) i kada nije (jezik je po svojoj prirodi sekvencijalan jer ne mozemo istovremeno izgovoriti vise reci).


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
sujeta je mali ostrasceni cuvar iluzija koji cuci u skoro svakom od nas i ceka pravi cas...

sva religiozna ucenja, sve ideologije, i sva ostala lazna znanja, su pre svega egoisticni obrazci ponasanja koji vode ka otudjenju coveka od sebe i svog okruzenja......
hm
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 11 Feb 2007
Poruke: 3749
Teme: 70

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 28, 2008 2:14 am Odgovoriti sa citatom

da, mozda sam malo preterao u neuporedivosti prirodne i vestacke inteligencije... one jesu prilicno neuporedive, ali funkcionisanje mozga jeste zasnovano na neuralnim mrezama....

npr. quasar je potpuno u pravu u vezi ucenja stranih jezika kod male dece... to zaista funkcionise kao obucavanje neuralne mreze...jer ucenje jezika ne zahteva razmisljanje o pravilima, vec se parametri neuralnih veza podesavaju svaki put kada se slusa tekst na tom jeziku.... pravila se spontano nauce tako sto se neuralne mreze na neki nacin optimizuju... tj. pravila su u vezama izmedju neurona...

u skolama se prvo uce gramaticka pravila pa se zahteva inteligencija u primeni tih pravila na recenice,,, medjutim na taj nacin pravila uglavnom nisu nesto sto proizilazi iz prepoznavanja govora, vec nesto nametnuto spolja, relativno nevezano za proces prepoznavanja govora....

takav nacin ucenja ljudima nije bas prirodan, jer ljudi nisu previse inteligentna bica, nego bica sa neuralnim mrezama koje se obucavaju da proizvode/oponasaju odgovarajuce modele ponasanja....

uostalom, iz iskustva mi izgleda da visok IQ ne mora da znaci talentovanost za ucenje starnih jezika, i obrnuto da talentovanost za ucenje stranih jezika ne mora da bude pracena visokim skorom na IQ testu...tj. da verovatno ne postoji korelacija izmedju logicke inteligencije i sposobnosti ucenja jezika....


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
sujeta je mali ostrasceni cuvar iluzija koji cuci u skoro svakom od nas i ceka pravi cas...

sva religiozna ucenja, sve ideologije, i sva ostala lazna znanja, su pre svega egoisticni obrazci ponasanja koji vode ka otudjenju coveka od sebe i svog okruzenja......
Valentino Rosi
Udaljen sa foruma!
Udaljen sa foruma!

Pol: Muski
Pridružio: 29 Nov 2008
Poruke: 236
Teme: 57

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 28, 2008 11:58 am Odgovoriti sa citatom

hm:

bilo kakvo poredjenje prirodne i vestacke inteligencije nije bas previse realno..... zato sto se mislim ne zna bas najbolje koji su osnovi prirodne inteligencije, a vestacka inteligencija je daleko od inteligencije.

--------------------------------------------

Veštačka inteligencija u komparativnom smisu ima veze sa prirodnom, isto kao što Silikonske usne , grudi, zadnjica imaju sa prirodnim...

Dakle, veštačka inteligencija se napadno vidi, a prirodna se oseća.Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Ludaci kod nas ništa ne umišljaju, oni su stvatno Urednici foruma, moderatori, voditelji i t. d.
hm
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 11 Feb 2007
Poruke: 3749
Teme: 70

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 28, 2008 12:29 pm Odgovoriti sa citatom

Valentino Rosi ::

Veštačka inteligencija u komparativnom smisu ima veze sa prirodnom, isto kao što Silikonske usne , grudi, zadnjica imaju sa prirodnim...

Dakle, veštačka inteligencija se napadno vidi, a prirodna se oseća.

ok, ti pricas o vestackoj inteligenciji misleci na pozersku / simuliranu inteligenciju kod ljudi....
o teznji ljudi da izgledaju inteligentno, umesto da se npr. fokusiraju na problem, na temu...

ja ne bih to povezivao sa inteligencijom....medju pozerima koji se prave pametni ima i vrlo inteligentnih ljudi.... pozerstvo je stvar sujete....

takodje strah koji neko oseca ne moze biti indikator inteligencije....to je strah coveka da ce ispasti glup... strah jedne sujete od druge sujete...

istakao bih i izjavu dr.Ivica da nije dovoljno biti inteligentan, nego treba i inteligentno iskoristiti inteligenciju.....


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
sujeta je mali ostrasceni cuvar iluzija koji cuci u skoro svakom od nas i ceka pravi cas...

sva religiozna ucenja, sve ideologije, i sva ostala lazna znanja, su pre svega egoisticni obrazci ponasanja koji vode ka otudjenju coveka od sebe i svog okruzenja......
Valentino Rosi
Udaljen sa foruma!
Udaljen sa foruma!

Pol: Muski
Pridružio: 29 Nov 2008
Poruke: 236
Teme: 57

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 28, 2008 1:03 pm Odgovoriti sa citatom

hm ::
Valentino Rosi ::

Veštačka inteligencija u komparativnom smisu ima veze sa prirodnom, isto kao što Silikonske usne , grudi, zadnjica imaju sa prirodnim...

Dakle, veštačka inteligencija se napadno vidi, a prirodna se oseća.

ok, ti pricas o vestackoj inteligenciji misleci na pozersku / simuliranu inteligenciju kod ljudi....
o teznji ljudi da izgledaju inteligentno, umesto da se npr. fokusiraju na problem, na temu...

ja ne bih to povezivao sa inteligencijom....medju pozerima koji se prave pametni ima i vrlo inteligentnih ljudi.... pozerstvo je stvar sujete....

takodje strah koji neko oseca ne moze biti indikator inteligencije....to je strah coveka da ce ispasti glup... strah jedne sujete od druge sujete...

istakao bih i izjavu dr.Ivica da nije dovoljno biti inteligentan, nego treba i inteligentno iskoristiti inteligenciju.....


Da, da.
Evo recimo po mom sudu 19 vek je bio vek pametnih, 20 vek, pogotovu druga polovina je vreme Intiligentnih, a 21 vek će očito biti vek pokvarenih, lažljivih i beskrupuloznih u svim smislovima i sferama.

Inače za neupućene, razlika izmedju pametnih i inteligentnih je velika.
Pamet kao kategorija kod ljudi, je stalnog karaktera, to jest postojanost pameti ne varira, jel' neko je pametan ili nije-prosto kao pasulj.

pamet se uglavnom vezuje sa obrazovanošću, školovanošću, načitanošću.
inteligencija veze sa tim gore nema, ona se uvek samouko gradi, nasledjuje, a uglavnom inteligencija nastaje kao reakcija neke osobe na opasne i teške trenutke u kojima ta osoba zapada u životu .

pametni se teško snalaze u novonastalim situacijama, pogotovu u onima gde treba brzo doneti odluku, tu su inteligentniji mnogo bolji, a pametni kaskaju i obično ih u verbalnim duelima inteligenti često nadigraju i nadgornjaju.


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Ludaci kod nas ništa ne umišljaju, oni su stvatno Urednici foruma, moderatori, voditelji i t. d.
hm
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 11 Feb 2007
Poruke: 3749
Teme: 70

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 28, 2008 1:22 pm Odgovoriti sa citatom

Citat:
pamet se uglavnom vezuje sa obrazovanošću, školovanošću, načitanošću.
inteligencija veze sa tim gore nema, ona se uvek samouko gradi, nasledjuje, a uglavnom inteligencija nastaje kao reakcija neke osobe na opasne i teške trenutke u kojima ta osoba zapada u životu .

pametni se teško snalaze u novonastalim situacijama, pogotovu u onima gde treba brzo doneti odluku, tu su inteligentniji mnogo bolji, a pametni kaskaju i obično ih u verbalnim duelima inteligenti često nadigraju i nagornjaju.


Inteligencija je sposobnost identifikovanja odnosa i relacija medju elementima konteksta. Inteligencija u smislu IQ testa je pre svega brzina tog procesa u nekim stereotipnim situacijama.

Nije pamet = obrazovanost. Ima glupih ljudi medju visoko obrazovanim. Pamet je sposobnost prakticne primene inteligencije u kontkstima gde je bitan kvalitet reakcije, a ne samo brzina.

Tj, inteligencija je brzina reakcije, pamet je kvalitet reakcije. Brzina ne znaci puno, osim eventualno u duelima dve sujete. Izvestan nivo inteligencije je preduslov za pamet, ali nije dovoljan. Seselj je tipican primer - jako inteligentan, a nije previse pametan.

Sujeta je potreba za dokazivanjem, tj. za duelima. U duelima dve sujete nije cak presudna ni inteligencija, nego zlonamernost usredsredjena na tacku gde je protivnik osetljiv. Ima tu inteligencije, ali nema pameti. Ima inteligencije u smislu brzine reakcije.nego da se vratim na temu....

ne svidja mi se bas ni kombinacija asocijativnog sa vizuelnim metodom za pamcenje.... mind maps izreklamirane u prilogu iz skole kao cudesna tehnika za pamcenje..... ideja iza tih "mapa uma" je da se napravi vizuelna predstava organizovana u strukturu nalik neuronu.... to je trening pamcenja...nije pravi put za razvoj inteligencije....na neki nacin je falsifikovanje realnosti... ne volim te mape koje ljudi crtaju ni da vidim... iritiraju.... bolje nek nauce ljude da crtaju UML dijagrame klasa gde se identifikuju abstrakcije i veze medju njima (nasledjivanje osobina u hijerarhiji klasa, odnos deo/celina, povezanost) relevantne za kontekst....

poenta je da vizuelni model olaksava razumevanje i pamcenje...mind maps je na neki nacin zloupotreba tog mehanizma.... zasto ne upucuvati decu da mastaju/zamisljaju dok slusaju pricu, tj. vizuelno zamisljaju elemente iz gradiva koje uce, umesto sto ih sa tzv. mapama uma prave asocijacije tamo gde ih nema.....


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
sujeta je mali ostrasceni cuvar iluzija koji cuci u skoro svakom od nas i ceka pravi cas...

sva religiozna ucenja, sve ideologije, i sva ostala lazna znanja, su pre svega egoisticni obrazci ponasanja koji vode ka otudjenju coveka od sebe i svog okruzenja......
JovanovicZ
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 04 Okt 2008
Poruke: 4076
Teme: 36

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 28, 2008 2:21 pm Odgovoriti sa citatom

Laughing Jao kako covek da se ne nasmeje... pamet i inteligencija, drugari moji, su jedno te isto. samo drugacije reci... Wink Ae objasnite kako to pametan a nije inteligentan ili obrnuto? bas me zanima vase misljenje! Laughing


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Pobednik u teskoj kategoriji najglupljih forumskih potpisa.
Prikaži poruke iz poslednjih:    

Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Analiza prethodnih emisija Sva vremena su (GMT +2:00) Beograd, Kaliningrad, South Africa
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeci
Strana 3 od 4

 
Skoči na: 
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Srodne teme
Naziv teme  Autor   Poslednja poruka 
Porast homoseksualnosti u Srbiji. Problem ili.. Husker Du Uto Jun 30, 2015 8:03 pm  Pogledaj zadnje poruke
Data ili prodata roba ? Sunđer Bob Uto Sep 11, 2007 6:36 pm  Pogledaj zadnje poruke
Beovizija-igra mocnika ili prestizni festival muzike- Mateja Ned Mar 18, 2007 1:40 am  Pogledaj zadnje poruke
[ Glasanje ] Djeneral Dragoljub Draza Mihailovic - junak ili izdajnik borrko Pon Mar 05, 2007 11:59 am  Pogledaj zadnje poruke
Svi smo pomalo (ili malo više) jednopartijski diktatori Jethro Pet Feb 09, 2007 2:59 am  Pogledaj zadnje porukeStavovi koje izražavaju članovi foruma u svojim porukama su njihovi lični stavovi i ne predstavljaju zvanične stavove uredništva emisije "Ključ" i Nataše Miljković.
Svaki korisnik snosi punu moralnu i materijalnu odgovornost za sve poruke koje na forumu napiše. Urednici foruma odriču se odgovornosti za sadržaj tih poruka.
NaslovnaBiografijaForumBlogGalerijaIntervjuiKontaktArhiva emisijaDownloadLink to us!Natasa-Miljkovic.com - RSS za temu
Forum je baziran na phpBB 2.x software-u. Originalni dizajn napravio je Vjacheslav Trushkin. Forum održava ekipa foruma. Pravila ponašanja možete naći ovde!