NaslovnaForumRegistruj seTražiLista članovaPravilnikVideo pomoć Pristupi
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!

Koja god vlast da je, policija i zandarmedija su uzas

Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Društvo Pogledaj prethodnu temu
Pogledaj sledeću temu

Koja god vlast da je, policija i zandarmedija su uzas
Autor Poruka
Dobrovoljac
Novajlija
Novajlija

Pol: ?
Pridružio: 01 Dec 2007
Poruke: 4
Teme: 3

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Sre Dec 05, 2007 2:57 am Odgovoriti sa citatom

Citat:
Становници општине Осечина живе у страху од полиције
Полиција терорише целу општину
Аутор: Ирена Радисављевић | 17.06.2007

Становници општине Осечина живе у страху од полиције! Шиканирања и тортура, намештаљке, сумњиве крађе у које су умешани представници реда и закона, како кажу грађани који су се обратили „Блицу“ за помоћ, постали су свакодневица. То је потврдио и председник Скупштине општине у Осечини, Богдан Ђурић.
- Овде су полицајци већи извор проблема него грађани. Лично сам због више таквих случајева контактирао бившег генералног инспектора Владимира Божовића, који је био затечен. Иако то није неки тешки криминал, у питању је терор над целим становништвом. Осечина је, иначе, у Колубарском округу општина која има највећи проценат нерешених случајева, а најмањи проценат извршених кривичних дела. То говори о њиховом раду - објашњава Ђурић, и додаје да је криминално понашање чувара закона, на неки начин, синдром једног дела полиције у Осечини.

Грађани с којима смо разговарали кажу да проблем полицијске тортуре у Осечини постаје све озбиљнији, али да се у групи „опаких“ полицајаца један посебно истиче.
Као турске паше
- Сигурно је да у мањим срединама које имају слабију сарадњу са институцијама у развијеним срединама има више таквих случајева. Баш због те отежане сарадње јавност мало зна о њима. Полицајци у мањим срединама се понашају као да су турске паше. Такви случајеви су далеко од етичког кодекса полиције који је усвојен на почетку реформе, која никада није изведена до краја, што је највећи проблем МУП-а - сматра криминолог Душан Давидовић.

- Највише проблема имамо с полицајцем Владаном Перићем, кога већ годинама покушавамо да зауставимо у малтретирању грађана. Када год да процес дође до суда, ту све престаје или, у супротном, предмет застари и опет смо на нули. Зато смо се вама обратили - каже Новак Тешић, старији земљорадник, који тврди да га је исти полицајац приликом привођења изударао лупајући му главу о шасију службеног аутомобила. Перић је, како каже, био толико бесан да је његов колега на крају морао осумњиченог Тешића да узме у заштиту. И након лекарских доказа о хематому највећих димензија на глави, све оптужбе против Перића су одбачене.
Против истог полицајца притужбе је изнео и Добросав Перић, привредник који сумњичи истог полицајца да му је из закључане куће узео 10.100 евра, што поткрепљује чињеницом да су само њих двојица и газдарица имали кључеве. У том, наизглед монтираном процесу, полицајци који су дошли на лице места нису обавили увиђај. Изговор је био готово невероватан: „закључено је да нема потребе вршити увиђај, јер се највероватније неће наћи никакви трагови који указују на евентуалног извршиоца“!?
Портпарол ПУ Ваљево, Петар Трнавац, у изјави за „Блиц недеље“, признаје да је Генерални инспекторат МУП-а установио да су у овом случају направљени пропусти у раду, међутим, да против полицајаца није било могуће покренути дисциплинске мере због застарелости предмета.

Праве се Тоше
- За сада нема никаквих проблема у раду полиције општине Осечина и он је на задовољавајућем нивоу - каже Трнавац.
И то је то, полицајци „не примећују ништа“, односно праве се Тоше, па неће бити баш да грађани и председник Скупштине општине лажу.
А стање у Осечини само је слика онога што полиција ради у мањим срединама, сложили су се и саговорници „Блица недеље“. Криминолог Златко Николић сматра да је у мањим срединама, где је социјална контрола таква да се сви међусобно знају, злоупотреба значке постала правило.
- Наметање ауторитета на силу, завођење реда по личном нахођењу, као и све пратеће особине типичне су за лош морал. Они то покушавају да надоместе насилничким понашањем и злоупотребама дужности. У питању је унутрашња законитост службе и не може се избећи ма колико глумили чистунце, јер је то у људској природи - објашњава Николић.
У Фонду за хуманитарно право кажу да већ неко време не прате полицијску тортуру, али да им, упркос томе, и данас пристижу притужбе грађана. Наташа Кандић, директорка Фонда, истиче да када год је Фонд послало представке грађана МУП-у са документованим налазима о озбиљним повредама дужности одговор је био да су неосноване.

Осечина није изузетак
- Сећам се да су пре четири године жене из једног града малтретирали полицајаци. Када смо им послали представке, образложили су да су жене заправо агресивне, те да су оне малтретирале полицајце?! У МУП-у, дакле, не постоји обичај да се испитују случајеви полицајаца који су се огрешили о закон, већ се та унутрашња тела која се баве контролом солидаришу с колегама и штите их - истиче Наташа Кандић, и додаје да је још горе што у МУП-у не постоји ни свест да би озбиљна истрага таквих случајева помогла да се развију добри односи између грађана и полиције.
- Нажалост, полиција није ни школована нити тренирана да схвати да је њихов задатак служење друштвеној заједници и заштита грађана, а не обрнуто. Зато таквих малтретирања има свуда - каже наша саговорница.
Да систем унутрашње контроле не функционише баш како би требало, потврдио је и Душан Давидовић, директор Центра за превенцију криминалитета. Проблем је, како каже, у томе што не постоји транспарентност у раду полиције и њене контроле.
- Када јавност не зна ништа о томе, онда много тога негативног може да се сакрије иза принципа тајности у раду полиције. Наравно да као и свуда у свету тајност некада мора да постоји, али не сме да служи као вео за прикривање свих негативних ствари које се дешавају у полицији - каже Давидовић.
Упркос покушаја „Блица недеље“ да контактира с директором полиције Милорадом Вељовићем, до закључења броја нисмо добили званичну изјаву


http://www2.serbiancafe.com/cir/vesti/14/38411

http://www.youtube.com/watch?v=s29YEdI87LY

Полицајац убио брачни пар
10. фебруар 2007

Сваки десети полицајац од 1.200 запослених у Управи за обезбеђење МУП Србије има кривични досије, утврђено је безбедносним проверама у мају 2004. године.

http://www.novosti.co.yu/code/.....2007-02-16

ПОЛИЦАЈЦИ СА ФАЛШ ДИПЛОМАМА

Policajac napastvovao koleginice

Начелник сектора унутрашње контроле полиције Љубинко Николић прошлог месеца је изјавио да су у 2006. години против 487 полицијских службеника поднете кривичне пријаве због основане сумње да су извршили 663 кривична дела. Рекао је да се лепеза извршења кривичних дела креће од најтежих кривичних дела до блажих, али се сва гоне по службеној дужности.

Policajac narkoman vraćen na posao

Načelnik Unutrašnje kontrole Ljubinko Nikolić kaže da je u 2007. podneto 110 krivičnih prijava protiv 135 pripadnika MUP-a.

ПОЛИЦАЈАЦ СВИРЕПО УБИО СТАРЦА..................................................

И тако у недоглед????

Док је био милошевић, док су били батић и чеда са ћинђићем, тадић, коштуница, јоцић. Све исто срање са полицијом и жандармеријом. Немој ово да се претвори у партијска препуцавања. Него конкретни предлози како да се стане на пут овоме! И немој, има добрих полицајаца. Има изузетака. Мој најбољи друг је полицајац. Али немој мо о изузецима.


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
stevasrs
Redovni posetilac
Redovni posetilac

Pol: Muski
Pridružio: 13 Nov 2007
Poruke: 117
Teme: 0
Lokacija: Surcin
Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora MSN Messenger ICQ broj
Poruka Upisano: Sre Dec 05, 2007 7:39 am Odgovoriti sa citatom

Dobrovoljac...Ipak mislim da si ti upravo pisao o izuzecima...Sve ovo sto je navedeno potpuno baca senku na policiju ali to je veoma mali procenat...Naravno ima i onih policajaca koji su ogrezli u kriminal a nikada nisu "provaljeni"...Ima i onih policajaca koji cuvaju ljude iz kriminogenih sredina...Apsolutno se slazem da ima mnogo policajaca koji zloupotrebljavaju svoj posao na raznorazne nacine...Mnogo njih maltretira ljude cesto i bez ikakvog razloga...Sve je to tacno...ali opet to je mali procenat...i opet...mi obicni smrtnici ne mozemo tu nista da ucinimo...Kao bivsi policajac cesto sam imao priliku da prisustvujem nekoj nepotrebnoj torturi...ali to se desavalo samo pojedincima...ili da kazem...izuzecima zbog kojih se policija lose kotira kod gradjana....


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Moj Blog...
Moj Posao...
Prikaži poruke iz poslednjih:    

Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Društvo Sva vremena su (GMT +2:00) Beograd, Kaliningrad, South Africa
Strana 1 od 1

 
Skoči na: 
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Srodne teme
Naziv teme  Autor   Poslednja poruka 
Apokalipsa? Natasa Miljkovic Pet Nov 30, 2012 5:20 pm  Pogledaj zadnje poruke
Prijateljstva koja prelaze u nešto više Eric Cantona Sre Maj 26, 2010 4:41 am  Pogledaj zadnje poruke
Foklandi ~ Ostrva koja je rat promenio nabolje Eric Cantona Uto Jan 19, 2010 5:16 pm  Pogledaj zadnje poruke
Najvece lazi srpskih politicara Eric Cantona Sub Jan 02, 2010 4:28 am  Pogledaj zadnje poruke
Susret sa ljudskom osobom koja je zaboravila da je čovek Katančić Čet Maj 01, 2008 3:10 pm  Pogledaj zadnje porukeStavovi koje izražavaju članovi foruma u svojim porukama su njihovi lični stavovi i ne predstavljaju zvanične stavove uredništva emisije "Ključ" i Nataše Miljković.
Svaki korisnik snosi punu moralnu i materijalnu odgovornost za sve poruke koje na forumu napiše. Urednici foruma odriču se odgovornosti za sadržaj tih poruka.
NaslovnaBiografijaForumBlogGalerijaIntervjuiKontaktArhiva emisijaDownloadLink to us!Natasa-Miljkovic.com - RSS za temu
Forum je baziran na phpBB 2.x software-u. Originalni dizajn napravio je Vjacheslav Trushkin. Forum održava ekipa foruma. Pravila ponašanja možete naći ovde!