|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
| Autor |
Poruka |
Vanja
Urednik foruma

|
Upisano: Pon Jan 14, 2008 10:36 pm |
|
Izvolite sa pohvalama i sugestijama.
Pridruzice nam se Vlajko Senic i Petar Bokun, kojima zelim dobrodoslicu.
- Radim 20 sati dnevno. Posao mi čini 90% života.
- Najveći stresovi u mom životu tiču se posla kojim se bavim. U biznisu sam kojim se uglavnom bave muškarci.
- Zbog stresa sam obolela od centra za ravnotežu. Operisana sam u Cirihu, i taj dan slavim kao svoj rođendan.
- Tačno je da sam pred operaciju razmišljala o nafti, tačno je da sam tada poželela da samo još jednom osetim miris nafte. Možda to nije normalno, ali ja volim svoj posao.
- Želela sam da živim. Zbog porodice, i zbog nafte.
- Stres prepoznajem po svojoj nervozi, po načinu na koji koordiniram, po vrtoglavicama koje imam.
- Mi koji se bavimo biznisom ne zavisimo od sebe, već od situacije u zemlji, od politčkih zbivanja.
- Uvek poželim sebi da budem jako moćna – prvo u glavi a onda i u drugim stvarima.
- Nisam doživela kao stresno to što me ove godine nije bilo na listi najmoćnijih žena u Srbiji.
- Biznis vodi do groba, a politika do penzije.
- Ne mislim da je političarima lakše nego što je nama biznismenima.
Ključna reč: Smeh, sport, muzika i seks. To bih preporučila za izbegavanje stresa.
Vlajko Senić:
- Na to što sam sed uticali su genetski faktori, ali je sigurno i do posla kojim se bavim.
- U politici postoje dve vrste ljudi – oni koji izazivaju stres; i oni koji sve to apsorbuju. Ja sam do sada uvek bio u ovoj drugoj grupi.
- Ne slažem se sa tim da je politika najstresniji posao. Svako zanimanje je dovoljno stresno.
- Pitanje stresa je uvek pitanje ličnog izbora svakog čoveka da odluči kojim će se poslom baviti.
- Stres proizlilazi iz želje da postignete jedan rezultat, i iz realnih mogućnosti da taj rezultat ostvarite.
- U politici imate svakodnevni kontakt sa ljudima. To može da bude jedan od glavnih uzroka stresa.
- Stres najviše osećam kroz vrstu veće ili manje motivacije da se i dalje bavim svojim poslom.
- Indikatori stresa su vidljivi na samom početku dana.
- Politika podrazumeva donošenje određenih odluka u svakom momentu. To može da izaziva stres.
- Ne pijem bensendin nikada. Smatram da svako treba da nađe svoj prirodan lek.
- Prija mi fizički napor, i odlazak na reku. Time čovek može da se isključi iz svakodnevnih događaja.
- Pitanje stresa je pitanje unutrašnje ravoteže.
Ključna reč: Način života može da utiče na životni vek.
Biljana Obradović:
- Od detinjstva sam doživljavala psihičko zlostavljanje, o kom ranije nisam smela da pričam. Plašila sam se reakcije svog oca.
- Nastavnik me je seksualno uzmerivao. Na sreću, ne i zlostavljao.
- To me je poremetilo. Od tada sam počela da osećam strah od otvorenog prostora; da dobijam napade panike, migrene, gušenja,…
- Kada sam potražila pomoć od psihijatra, uglavnom sam dobijala teorijsko znanje koje mi nije pomagalo.
- Nisu mi pomagali lekovi koje su mi prepisivali. Naprotiv, od njih sam bivala agresivnija.
- Pisanjem pokušavam da lečim svoj stres. Pišem o onom što mi se dešava.
- Ne smemo ponižavati druge uzdižući sebe.
- Smeh, lepa reč i osmeh nas ne koštaju mnogo, ali mnogo znače.
Ključna reč: Psihičko nasilje prvenstveno izaziva stres.
Petar Bokun (neuropsihijatar):
- Sa emocionalnog stanovišta stres ima pozitivni efekat, jer zahteva od organizma da se adaptira na nove okolnosti.
- Stres ima pozitivni efekat, jer on je alarm, upozrova nas.
- Pozitivni stres nam podiže nivo adrenlina. Tako postajemo sposobniji da odgovorimo izazovima koje zovemo stresnim.
- Najstresnija zanimanja: psihijatri, piloti, političari, novinari,…
- Prva 2 signala koji pokazuju da smo u stresu: smanjenje količine apstraktnog mišljenja, i seksualna funkcija.
- Jedno su signali, a drugo posledice. Kada dođe do infarkta – to su već kliničke posledice stresa.
- Nije pod stresom jedino onaj ko ima sreću da mu je profesija hobi. On je u ravnoteži između svojih zahteva i mogućnosti, svaki dan oseća pozitivne posledice svojih delatnosti.
- Liberalni kapitalizam nam je nametnuo da se nadmećemo. A čovek je po prirodi kooperativno biće, ne treba da se nadmeće.
- Stres do neke mere može da se kontrolise. Zato i postoji struka psihijatra.
- Srbija svake godine gubi grad od 38.000 stanovnika. To je povezano sa stresom. To je stres na nacionalnom planu.
- Hiperinflacije su veći stresor od bombardovanja, jer su one pogodile u bit čoveka.
- Gospodja Biljana je knjiški primer koji pokazuje da psihoseksualna trauma prelazi u agorafobiju.
- Ateisti su pod manjim stresom od vernika, jer je svaka vera hijerarhijski organizovana i stavlja nas na jedno mesto u piramidi.
Ključna reč: U slučaju stresa, jedina prava prevetniva je humor. Muškarac se treba osmehnuti 18 puta dnevno, žena 14, studenti 20-22 puta.
akademik Svetomir Stožinić (kardiolog):
- Stres je jedan patološko-fiziološki odgovor organizma na spoljašnji faktor.
- U Americi je najstresniji razvod. U Evropi - gubitak članova porodice, deteta,…
- Stres se meri jačinom stresogena.
- Najveći nivo lučenja adrenalina kod studenata je za vreme spremanja najtežih ispita.
- Saobraćajni zades, vođenje krivičnog postupka, gubitak ugleda, zlostavljanje u porodici, zlostavljanje u ratu, menopauza, odlazak u penziju – sve su to teški oblici stresova.
- Mi nemamo reč za stres. Stres je engleska reč, prevodi se kao napetost.
- Distres je škodljiv stres koji dovodi do bolesti. Eustres je neškodljiv i neophodan, jer bi bez njega život bio dosadan.
- Pozitivan stres je ljubav. Seksualno uzbuđenje je prijatno, ali isto tako može da dovede i do smrti.
- Akutni stres nastaje munjevito, i kod svakog izaziva poremećaj, svakog može da slomi jer je jak.
- Hronični stres je mnogo opasniji – čine ga mali, česti, i najčešće psihički stresovi koji se vrlo često pojavljuju (nepravda, poremećaj u porodici, nezadovoljstvo brakom, decom, dohotkom).
- 90% dijagnoza vezano je za oboljenja koja su na neki način povezana sa stresom.
- Jedna trećina ljudi u Srbiji je pod stresom, a svaki deseti čovek ne može da kontroliše svoje ponašanje.
- Svako od nas obavezno dobije stres jednom u par nedelja.
- Na Kosovu su ljudi svakodnevno pod stresom.
- Ples je relaksaciona tehnika za razgradnju stresa.
- Čovek treba da proceni šta je za njega stresno, i da to izbegava.
- Gledanje drugog koji doživljava stres, takođe može da izazove stres.
- Lično se borim protiv stresa tako što gledam da indentifikujem sve faktore koji mogu da dovedu do istog.
Ključna reč: Optimizam, samopuzdanje, stvaranje dobrih međuljudskih odnosa.
Poslednji put izmenio korisnik Vanja dana Uto Jan 15, 2008 2:48 pm; Izmenjeno ukupno 1 puta. (0 procenata izmenjeno)

|
Или се ти предај, или ја да ти се предам.
Colophon: Svi stavovi koje iznosim na forumu licno su moji i ne moraju se podudarati sa misljenjem urednika i autora emisije "Kljuc".
 |
|
 |
Jassa
Starosedelac

|
|
 |
Nenad-GL
Naj forumas 2008.

|
|
 |
Sasha SPO
Starosedelac

|
|
 |
tratincica
Starosedelac

|
|
 |
Nenad-GL
Naj forumas 2008.

|
|
 |
Silver surfer
Dezurna pricalica

|
|
 |
goca*
Hronicar foruma

|
|
 |
Silver surfer
Dezurna pricalica

|
|
 |
Dunjica
Starosedelac

|
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |