|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
Autor |
Poruka |
Natasa Miljkovic
Urednik emisije

|
Upisano: Pet Feb 02, 2007 4:48 pm |
|
Šta smo uradili planeti?
Plasite li se katastrofe? Globalno zagrevanje, elementarne nepogode, zime bez snega, hoćemo li svi otici dovraga?
Znate li da se, ako ovako nastavimo, nasa deca nece skijati? Neće biti snega, niti alpskih glecera, recimo..
I znate li da ce to biti najmanji problem u celom haosu.
Svet je danas priznao da problem postoji. Razmišljate li vi o tome sta ce ostati iza nas, ili vam je najvaznije ko ce formirati vladu, i da li ce Ceca pevati na Pinku.
Ajmo, iskreno!
|
|
|
 |
cocojollyica
Prolaznik

|
|
 |
vlaky
Starosedelac

|
|
 |
Vanja
Urednik foruma

|
|
 |
vlaky
Starosedelac

|
|
 |
tratincica
Starosedelac

|
Upisano: Pet Feb 02, 2007 5:56 pm |
|
Ako je verovati Milankovicu, mi jos uvek izlazimo iz ledenog doba, a to potvrdjuju i neka novija istrazivanja koja govore da se u poslednjih nekoliko vekova temperatura konstantno povecava...
Naravno, i uticaj coveka na globalno zagrevanje nije zanemarljiv, ali nije ni presudan. Za toplu zimu i kratke u rukave u januaru mozemo da zahvalimo, pre svega, Suncu i rotaciji Zemlje
Ne mislim da ce u narednih 100 godina doci do drasticnih promena klime... Bice toplije, necu morati da idem na Tajland da uzivam u "divnoj" tropskoj klimi i sl..
Skijanje ne volim, tako da mi ni to nece tesko pasti..
Salu na stranu, oni koji veruju u Bibliju, mogu da pronadju zapise da su se ovakvi toplo-hladni periodi desavali i ranije (7 debelih krava-7 mrsavih krava)
Pa, opet... najvece zrtve ove promene bice upravo siromasni... gladni Arfike, gladni Azije... gladni sveta... I to je po mom misljenju najveci problem...
Siromasni ce biti jos siromasniji, bolesni jos bolesniji... A, leka nema... 
|
|
|
 |
Kajalena
Hronicar foruma

|
Upisano: Pet Feb 02, 2007 6:00 pm |
|
Po meni - cim Natasa objavi temu ovde (dakle, na Temama u izradi), to znaci da je resila da je radi i da je ne treba od toga odgovarati (sta god se o tome mislilo), vec uciniti sta je moguce da to ispadne sto bolje.
Ovde NE pricati o problemu opste, vec o Srbiji u svemu tome. O ekoloskoj svesti kod nas, o tome sta se eventualno kod nas deponuje, dokle smo stigli sa zakonodavstvom u vezi sa tim, kakve su kazne. Kakva je svest naroda, skole, javnost... O SAKRIVANJU tih informacija od stanovnistva (u vezi sa zracenjem od bombardovanja npr, onda ono sa Cernobilom, nekad trenutnom zagadjenoscu pojedinih ulica, stetnim suncevim zracenjem itd)... Koja je razlika (a OGROMNA je) u svemu tome izmedju nasih i shvatanja razvijenog sveta - mi smo, naime, u fazonu "ma, to je nesto daleko, mi smo sitna riba, imamo vaznije probleme, nije to tako crno" i slicne nesvesti - dok su u svetu ekoloske stranke odavno uvazavajuci akteri u politickoj sceni.
Dale, ne mlatiti praznu slamu davanjem mnostva primera iz diskursa "dokle smo stigli i koliko nam je ostalo", vec raspravu postaviti KONKRETNO i sa akcentom na LOKALNO (a u okviru globalnog, naravno).

|
|
|
 |
tratincica
Starosedelac

|
Upisano: Pet Feb 02, 2007 6:14 pm |
|
Pa, ako cemo da pricamo o "ekoloskoj" svesti u Srbiji onda se sve moze svesti na jednu recenicu: "Svest o ekoloskim problemima u Srbiji ne postoji."
Da ne pricamo sad o Boru, Pancevu, Savi i sl...
Krenimo od najprizemnijih stvari - od kucnog vaspitanja.
Ako je prosecnom Srbinu tesko da ukapira da papiric ide u korpu, a ne na ulicu, onda je pomalo previse za ocekivati da shvati koliko je velik problem u Pancevu.
Zasto mi u Beogradu pijemo vodu koja je toliko hlorisana da se kosa isusuje, koza isusuje... vodu koja je bioloski zdrava, ali koja zaudara kao voda u bazenu Tasmajdan.
Obaska sto se kod nas voze automobili stari 20 godina, pa kroz ulicu 29. novembra ne mozes da prodjes bez gas maske...
A, to su samo primeri iz Beograda....
|
|
|
 |
maximus28
Udaljen sa foruma!

|
|
 |
maximus28
Udaljen sa foruma!

|
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |