|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
| Autor |
Poruka |
Ninoslav Janjić
Gost foruma

|
Upisano: Uto Mar 25, 2008 2:00 am |
|
 |
 |
Све честитке Наташи на избору гостију.
Прва ствар која ми је засметала је чињеница да се господин Нинослав Јањић у овој емисији руководио голим економским интересима.
Господину Филипу Ејдусу желим свим срцем да стане још чвршће на путу Истине и Слободе. Господин Шабић има целу причу у глави и не видим ни један разлог зашто сам својој причи не верује до краја. Верујте господине Шабићу. Господин Никола се колеба. Целокупну причу пољуљао својим колебљивим ставом. Господин Дарко пореди употребу прибора за јело са највећим проблемом данашњице са којим се суочавамо, а то је брутално наметање системског контролисања човечанства преко, у блиској будућности, виђеног обједињеног електронског документа са биометријским чипом. Ако он не види реалну опасност од тога онда он нема реалну представу о проблему. Што се тиче господина Драгана Максимовића и његовог излагања закључио сам да се он у ствари никада и није озбиљно позабавио овом тематиком. Као шлаг на торти долази оштроумно излагање ђакона Оливера, који једини непоколебљиво стоји у својој Причи.
Мишљења сам да овакве емисије треба уприличити још који пут са могућношћу укључивања гледалаца у програм. |
Поштовани господине Небојша, незнам у ком делу мог излагања сте препознали голим економским интерес. Ја сам изнео свој став да се слажем са идејом да нова лична карта на себи има смарт чип, а да је питање о којем требамо да дамо пристанак је да ли се слажемо да се наши биометријски подаци (отисак прста, дигитална фотографија и потпис) унесу на чип или не. Смарт чип иначе није биометријски чип већ је меморијски медиј и већ се користи у многим апликацијама. Што се тиче поменутих биометријских података ми смо обавезни да их дамо у МУП-у а на путним исправама морају да буду унети. Такође сам у емисији изнео свој став, да се ни ја у овом тренутку небих сложио да мој биометријски податак о ДНК буде унет ни у личну карту ни у путну исправу. Као што из овога видите, ако небудете спремни да своја 3 биометриска податка предходно наведена дате, нећете бити у прилици да путујете ван граница Србије. Да ли је то Ваша жеља. Остали примери које сам износио су примери из свакодневног живота са којима се и ја сусрећем.
|
|
|
 |
Saša
Naj forumas 2009.

|
Upisano: Uto Mar 25, 2008 2:15 am |
|
 |
 |
 |
 |
To sam znaci promasio....Tacno tako, to je moguce i gde god platis kreditnom karticom ili gde god dignes gotovinu sa ATM-a tad cak postoji i registracija snimkom kamere....Ocitavanje licne karte ili zavodjenje podataka skenerom ili rucno kako se to cini danas na granicnim prelazima ima slican efekat, tako da licna karta sa biometrijskim podacima ne dodaje nista novo niti neuobicajeno.
Standardizacijom se samo olaksava posao sluzbama da se zloupotrebe sprece...moze se gledati iz te perspektive takodje, danas su zloupotrebe postojecim ID-om mnogo laksa, falsifikovanje je lakse, sa biometrijskim podacima to nije nemoguce ali znatno teze. |
Да ли ти је познато да своје биометријске податке не можеш променити? Ако ти је познато то, треба да ти је познато и то да постоји реална опасност да свој лични документ изгубиш или уништиш или га можда неко украде. Када се то једном деси, ако се деси, вађење новог документа са биометријским подацима ће бити процесуирано на дуге стазе. Доћи ће до тога да нећеш моћи да се крећеш док не убедиш "власт" да си невин, односно да ниси ти крив за нестанак твог документа. За то време неко се може користити твојим идентитетом и на тај начин довести праве власнике чипа у твом личном документу у забуну. Да не развлачим причу...
Следећа ствар је изједначавање људи са стоком, односно "жигосање", "чиповање" или уградња чипа под кожу како би се "спречило" губљење документа. Е тек ту долази до правих проблема...
До наредног поста. Поздрав свим учесницима форума. |
Ja vec posedujem licna dokumenta (pasos, licnu kartu) sa biometrijskim podacima, procedura ostaje ista ukoliko izgubis. Lakse je zloupotrebiti i falsifikovati dokumenta koja nemaju biometrijske podatke. Ne vidim na koji nacin bi neko mogao da zloupotrebi moj dokument sa mojim biometrijskim podacima, ukoliko ih ukrade, ja prijavim da je dokument sa brojem xy nestao, on je time blokiran....dalja upotreba vodi lopovu, to je prednost a ne mana.
|
Steven Hawking: Zbog zakona kao što je gravitacija, univerzum može sebe da stvara ni iz čega i to će i činiti. Spontano nastajanje je razlog što postoji nešto umesto ničeg, što postoji univerzum, što mi postojimo.
Pametan se uči na tudjim greškama, a glupi ni na svojim ne nauči.
Johan Cruijff: Fudbal se igra glavom jer je lopta brža od nogu.
Nije EU Koštunica, pa da se umori i bude neobaveštena!
  |
|
 |
Slackware
Pocetnik

|
|
 |
nebojisa
Pocetnik

|
Upisano: Uto Mar 25, 2008 3:31 am |
|
 |
 |
a vec posedujem licna dokumenta (pasos, licnu kartu) sa biometrijskim podacima, procedura ostaje ista ukoliko izgubis. Lakse je zloupotrebiti i falsifikovati dokumenta koja nemaju biometrijske podatke. Ne vidim na koji nacin bi neko mogao da zloupotrebi moj dokument sa mojim biometrijskim podacima, ukoliko ih ukrade, ja prijavim da je dokument sa brojem xy nestao, on je time blokiran....dalja upotreba vodi lopovu, to je prednost a ne mana. |
О овоме ја желим да причам, о блокирању докумената помоћу чипа. Ово јесте највећи проблем. У сваком моменту онај који има приступ бази података, односно свако ко има приступ контроли чипа може исти ставити ван употребе на одређен временски период. Са овим се морате сложити. Ако се слажете са овим, сложићете се и са чињеницом да из овога могу проистећи велика ограничења по питању слободе. Са овим у вези и са свим оним што је раније изречено, ја немам ништа против тога што неко жели чип. Ја просто желим да постоји алтернатива документу са чипом. Јер на тај начин мени ће бити загарантована слобода у оној мери у којој сам ја задовољан. Наиме, просто треба да буде изједначен статус документа са чипом и документа без чипа. Не видим ни један разлог због ког некоме, ко нема полицијски (криминални) досије, треба уграђивати чип у документ. Онај ко живи по законима државе и правди Божијој вероватно нема у својој глави идеје о тероризму па сходно томе не видим ама баш никакав разлог зашто ти људи треба да узму документ са чипом.
У сваком случају: Без чипа.
|
| Kosovo i Metohija su naši Istinom |
|
 |
nebojisa
Pocetnik

|
|
 |
Ninoslav Janjić
Gost foruma

|
Upisano: Uto Mar 25, 2008 8:08 am |
|
 |
 |
 |
 |
Поштовани господине Небојша, незнам у ком делу мог излагања сте препознали голим економским интерес. |
За грубо квалификовање нудим извињење и објашњење. Просто сам био руковођен чињеницом да се бавите продајом сигурносних система на бази електромагнетних чипова. Немојте ово доживети као увреду. Поздрављам вас и желим да одвојите жито од кукоља. Оно о чему сте ви говорили је добро у домену вашег посла јер се у том случају и нема праве потребе за прављењем икакве базе података или се има потреба за неком мањом интерном базом. Са тог становишта чип и база су безазлени. Али као што и сами рекосте тренутно нисте за чип. У будућности ћете вероватно имати много мање оправданих разлога за подршку чипу јер ће се просто радити на прикупљању основних личних података даноноћно путем регистровања на интернет форумима, е-трансакцијама ... Ширењем базе података база постаје осетљивија и занимљивија свима који би је евентуално злоупотребили и вама као образованом и паметном човеку треба да буде јасно да вашим подацима није место у тој бази.
Без чипа |
Нема проблема, поновићу Вам оно о ћему сам говорио у емисији. Тренутно се у свету користе платне картице са магнетним записом. Тај запис поседује три трага на себи са подацима. Подаци из првог трага су подаци који се налазе одштампани на првој страни платне картице, док су на другом и трећем трагу ваши лични подаци и подаци о вашем рачуну. Опасан може бити онај који на било који начин дође до Ваших података, јер може да злоупотреби Ваша финансиска средства, зато се ћесто приступа потврђивању трансакција. Поменучу још једну лошу навику наших грађана, а то је када у продавници на каси касирица јавно тражи од корисника картице пин код, а корисник му га јавно саопшти. Платна картица колико год помагала кориснику да немора да носи кеш толико служи и држави и банкама, а можда и више њима него кориснику.
Још један пример, ако данас желите да користите Е-банкарство, добичете сертификат са смарт чипом од банке. Да бисте извршили финансиску трансакцију, потребно је да ставите картицу у читаћ, активирате софтвер и унесете лозинку. Након тога попуните налог и кадаје налог испуњен и потписан за шта је потребно да поново унесете лозинку и пошаљете га банци. Сутрада имате извод на коме се види коме су сретства пренесена. Ако такав извод желите да користите код неког државног органа као што је например МУП, то нећте бити у стању. Они ће Вам тражити потврду из банке да сте им пренели средства. Разлог је непостојање закона о електронском потпису.
|
|
|
 |
Saša
Naj forumas 2009.

|
Upisano: Uto Mar 25, 2008 12:01 pm |
|
 |
 |
............. Ја просто желим да постоји алтернатива документу са чипом. Јер на тај начин мени ће бити загарантована слобода у оној мери у којој сам ја задовољан. ............. |
Dokumenti su kombinacija jednog i drugog, s'toga alternativa nije potrebna. Cip moze da se pokvari dakako, postoji broj koji se ukuca i bilo gde u svetu, gde se slobodno moze putovati, na osnovu tog broja se biometrijski podaci iscitaju....cip je samo tu da olaksa posao.
Protivnik sam birokratije za birokratiju kako je to sada slucaj u Srbiji, gde se ne gleda sadrzaj i funkcija nego gde se proizvode papiri zbog papira koji se nakon toga gube...to je mnogo veca opasnost za slobodu. Imam primer iz svog zivota sta mi se desilo tokom diktature prosle decenije, dobro je sto nemam poverenje u institucije pa sam cuvao kopije.....da bi na kraju ispao neuspeli pokusaj korupcije u vojnom odseku Sabac.
Rizici uvek postoje, treba da se smanjuju i to je slucaj sa biometrijskim podacima u licnim dokumentima u poredjenju sa postojecim koji ne predstavljaju ikakav izazov falsifikatorima i time zloupotrebi.
|
Steven Hawking: Zbog zakona kao što je gravitacija, univerzum može sebe da stvara ni iz čega i to će i činiti. Spontano nastajanje je razlog što postoji nešto umesto ničeg, što postoji univerzum, što mi postojimo.
Pametan se uči na tudjim greškama, a glupi ni na svojim ne nauči.
Johan Cruijff: Fudbal se igra glavom jer je lopta brža od nogu.
Nije EU Koštunica, pa da se umori i bude neobaveštena!
  |
|
 |
Katančić
Inventar foruma

|
Upisano: Uto Mar 25, 2008 12:42 pm |
|
Lopta je bačena!
Ako većina gostiju u emisiji iznese da je potrebno izgraditi sistem zaštite i kontrole upotrebe ovakvog sistema identifikacije , onda bi Ključ i nataša mogli da odrade i drugo poluvreme ove teme....
Dakle, pre nekoliko emisija javio se trag iz usta nataše da je rada da prati tok i razvoj tema o kojima pravi emisije...Evo idealnog primera za to...
Nastavak teme o biometriji je upravo način kontrolisanja znanja i informacija , a takodje i pristupa sistemu koji bi sadržao ovakav tip identifikacije....
Tema o mogućim kontrolama, načinima zaštite , prilagodjenim jednim ili drugim vrstama upotrebe je neki logički nastavak ove teme....
-----------------------------------------
Po iskustvu sa običnim ličnim kartama, gde uvek tražim da se identifikuje onaj koji od mene traži da se identifikujem , i da upravo ta sitna obostrana provera donosi mnogo ustezanja kod zloupotrebe, prvi predlog u zaštiti ovog sistema je apsolutno svaki zapis pristupa bazi, tj kad , ko , kojem zapisu baze je pristupio , bilo radi provere nečije LK ili radi search radnje baze.....
Druga stvar koja je moguća za učiniti , jer šifrovanje zapisa na smart kartici , tako da kontrolu pristupa podacima ima i vlasnik kartice , koji pamti svoj ključ, te u procesu identifikacije službeno lice mora dobiti ključ od vlasnika LK da bi dobio uvid u podatke....To je na neki način autorizacija i saglasnost pristupu i identifikaciji samog vlasnika LK.
Ima i mana , naročito kod stokinga , u pamćenju lične šifre dotične LK....ali i prednosti u nemogućnosti i bar nekoj zaštiti podataka kod izgubljene ili na drugi način neautorizovane (nižeg nivoa) upotrebe sirovih podataka sa neke LK.
Zatim tu je i kaznena politika, bilo kod upada hakerskog u bazu, bilo kod kasnijih uočenih zloupotreba pristupa podacima od strane ovlašćenih lica MUP i naročito politike (još uvek mi nije ispunjena želja od pre deset godina da bar neki političar ode u zatvor zbog kriminala , a u vreme svoje političke karijere, tj imamo novinske afere , ali ne i sudske epiloge)
Kazna koja bi bila veća i od terorističkog udruživanja znači i preko min 30 godina za neovlašćen pristup bazi ,bi delovala i na podzemlje i na nadzemlje u ovoj zemlji.....kod kockara je uvek bitan ulog, pa je i bleferija prilagodjena ulogu....
----------------------------------------------------------
Nova , najbolje bi bilo sekvencijalna emisija o mogućim načinima zaštite , ne samo privatnosti , već i svih ostalih mogućih zloupotreba koje mogu da se jave , jeste nešto što bi bilo svrsishodno , i aktuelno , doduše na neki način mnogim gledaocima trenutno daleko , ali upravo priča će im to zbližiti , pa da li u emisiji , ili kad budu imali svoje kreditne ili debitne ili bilo koje druge kartice ili čak mobilno plaćanje mrežama kratkog dometa (to je novija tehnologija gde plaćate mobilnim samo do daljine od 20 cm , tako da telefon mora da bude blizu prijemniku naloga za plaćanje i tako se sprečava hvatanje podataka transfera....već postoje telefoni sa ovakvim obezbedjenjem transfera i postoje i uradjeni sistemi i u GB i u aziji i čak i na balkanu , sa ovim tipom plaćanja i kontrole pristupa....
------------------------------------------------------------
Gosti su za temu o pošasti gubitka intime u savremenom društvu , i tumačenju da se gubitkom intime gubi i sloboda (što bi bilo sociološka i filozofska tema) dobro izabrani.
Nisu bili birani za temu apsolutne sigurnosti transfera i sigurnosnih protokola, kao ni pravno zakonodavnih peripetija koje mogu da nastanu....
Drugačija grupa stručnih lica , sa drugačijim profilima posmatranja i stručnosti će izneti drugačiji pogled na celu stvar, a nadam se da bi još jedna takva emisija , naglašenog cilja ka praktičnim rešenjima , dala širu razumljivost i problema i rešenja.....
Uopšte ne dovodim u pitanje da će nove LK dovesti do buma elektronske trgovine....naročito ako budu sadržala i elektronski potpis , a ne vidim zašto ne bi....
A gde ćeš bolje za Srbe , nego da leži i kupuje, ide, naplaćuje, prebacuje novac i slično........
|
| Sve što kažem u par reči je izvučeno iz konteksta,mog konteksta. |
|
 |
jole_85
Inventar foruma

|
|
 |
sirena
Inventar foruma

|
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |