|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
Autor |
Poruka |
zokster
Udaljen sa foruma!

|
Upisano: Pon Feb 19, 2007 11:39 pm |
|
Prve impresije: nekoliko gostiju izabralo je potpuno pogresnu profesiju: onaj pravnik sa uzrecicom 'je 'l tako?' trebalo je da bude pomocnik pogrebnika, doktor sto na sva usta pozdravlja osnivanje Lekarske komore i najavljuje sporu ali sigurnu reformu drustva direktor zoo-vrta, a za onog raspricanog sudskog vestaka postoje osnovane sumnje da je zapravo lekar-ubica. Povremeno je bilo nepodnosljivo slusati ispovesti zrtava lekarskih zlocina.
- Povređena je tako što su joj prilikom intubacije probili jednjak.
- Utvrđeno je ko je sve kriv, ali se od pravosuđa ne može živeti.
- 5 godina vodim spor, do pravde nikako ne dolazim.
- Sa pravosuđem imam glavni problem.
- Počinioci su optuženi i voleo bih da se osude. Drugu satisfakciju nemam.
Ključna reč: Pravosuđe je najveća prepreka.
Doc. Dr. Goran Ilić (pravni fakultet):
- Da bi se dokazala lekarska greška, sudija mora da se obrati lekarskom timu i da od njega dobije informaciju o tome da li je smrt posledica lečenja.
- Ova krivična dela su podvedena pod ostala dela, što znači da ih nema mnogo.
- Problem sa našim zdravstvom je nepoštovanje nekih utvrđenih procedura u postavljanju dijagnoze i u lečenju.
- Moramo imati opremljene ljude i opremu. Država mora da uloži novac.
Ključna reč: Moramo da izgradimo institucije koje nemamo a koje bi trebali da izgradimo, da bi ovakvi problemi bii svedeni na minimum.
Jasna Ćosić-Vojinović:
- Kod specijaliste za sterilitet ostala sam sterilna u svojoj 25-oj godini.
- Zvanično se ne zna da li je dete rođeno kao živo ili kao mrtvo.
- Bila sam na samrti, jer carski rez nisu uradili na vreme.
- Najveće probleme imala sam u sudstvu.
- Krenula sam parnicom protiv zdravstvenog centra Južni Banat, nakon čega je rečeno da je sve urađeno po medicini kao doktrini, bez obzira što sam ja iz bolnice izašla kao bogalj.
- 3 godine trajala je istraga. Danas sam u krivičnom postupku.
- Ceo Sud to opstruira da bi delo zastarelo.
- Gde god da krenete, zatvore vam vrata. Tu je najveći problem.
- Mene su osakatili, druga žena je umrla... a taj lekar i dalje radi.
Ključna reč: Medicina je ista svuda, u svim državama. Otvorite knjigu, vidite šta je lekar uradio i šta je trebalo da uradi. Odatle se zna ko je kriv.
Dijana Radović:
- Moja ćerka operisana je na privatnoj klinici Decedra, nakon čega je ostala ošamućena.
- Nakon operacije stanje joj je bilo loše i sve vreme sam ukazivala na to.
- Analize krvi, snimak pluća i sve ostalo, uradili su tek na insistiranje mog supruga.
- U obdukcionom nalazu stoji da je smrt nastupila usled otkazivanja više vitalnih organa, dejstva nepoznatog sindroma i pada imuniteta. Narodski rečeno, ni oni sami nisu znali usled čega je nastupila smrt.
- Nakon svega, klinika Decedra zatvorena je na samo 2 meseca. Užasnuta sam, jer je to bolnica smrti.
- Umesto da mi, kao roditelju, kažu o čemu se radi, oni su me tri dana lagali.
- Lekari su očigedno znali o čemu se radilo, ali nisu hteli da izlože bolnicu blamu.
- Nisam videla da su se trudili oko nje.
- Lekari moraju roditeljima da kažu o čemu se radi, kakva god da je istina.
- Ljudi su mi rekli da postoji lekarski klan i da ću se teško izboriti. Ali ja hoću da, u ime života moje ćerke, pokrenem nešto.
- Moramo ljude početi da smatramo kao ljude a ne kao predmete.
Ključna reč: Moramo se probuditi iz učmalosti u kojoj živimo. Moraju da nas probude tuđe ljudske sudbine.
Prof. Dr. Slobodan Kovačević (sudski veštak):
- U SAD, 98.000 ljudi godišnje strada zbog lekarske greške. Statistički, više od broja nastradalih u saobraćajnim nesrećama.
- Statistiku o broju nastaradalih zbog lekarske greške, za našu državu nemamo.
- Mišljenja veštaka bazirana su na medicinskoj nauci.
Ključna reč: Udruženje za medicinsko pravo napravilo je kodeks lekarske etike, koji će biti ponuđen lekarskoj komori. Tako će biti regulisani svi odnosi na relaciji lekar-pacijent.
Jasmina Leichleimer (predsednik udruženja "Re-akcija"):
- Naše udruženje će se potruditi da pacijentima pruži informacije o njihovim pravima, i savet kako da na najlakši mogući način ostvare ta svoja prava.
- Trudićemo se da oformimo lekarski stručni tim koji bi davao savete pacijentima o tome šta je lekarska greška, šta je nesavesno ophođenje prema pacijentu i šta je nezakonito lečenje; i pravni stručni tim koji bi se po zahtevu pojedinca bavio ovim problemima.
- Radićemo na formiranju baze podataka. Napravićemo listu sa imenima lekara i ustanova koji imaju bilo kakve veze sa neprofesionalnošću.
- Samo dobar čovek može da bude dobar lekar.
Ključna reč: Naše udruženje će pokrenuti inicijativu da lekarska komora što pre krene sa radom, i inicijativu za osnivanje nacionalne kancelarije za zaštitu prava pacijenata.
Dr Vladan Šubarević (član gradskog veća):
- Ova tema nije srpska već univerzalna. Svugde se događa da lekari greše.
- Sigurno je da postoji neka vrsta lekarske solidarnosti.
- Mi u Srbiji se još uvek učimo demokratiji, koja podrazumeva ličnu profesionalnu odgovornost.
- U SAD je ovaj problem rešen na taj način što su formirane pravničke ekipe koje se bave pravima pacijenata i istraživanjem grešaka.
- Čini mi se da je ovde, u Srbiji, najveći problem sudski sistem koji nije neefikasan samo u ovoj oblasti.
- Ne smemo da zaboravimo da ogromna većina zdravstvenih radnika radi svoj posao savesno.
- Neodgovorni pojedinci treba da odgovaraju. A odgovaraće onda kada budemo imali efikasan sistem koji će ovakve stvari sankcionisati.
- Nažalost, mnoge stvari idu teško. Lekarska komora je na pragu svog formiranja i imaće mogućnost sankcionisanja svega lošeg u zdravstvu.
- Učinićemo sve što možemo da ovakve stvari svedemo na minimum.
Ključna reč: Ne smemo očekivati da će lekrska komora rešiti sve probleme. Ovde su mnogi problemi koji se moraju pokrenuti sa mrtve tačke.
Autor pregleda emisije: Vanja

|
|
|
 |
Zec
Pocetnik

|
|
 |
Vanja
Urednik foruma

|
|
 |
Tamara_bg
Redovni posetilac

|
|
 |
vlaky
Starosedelac

|
|
 |
Vanja
Urednik foruma

|
|
 |
maximus28
Udaljen sa foruma!

|
|
 |
?????
Novajlija

|
|
 |
Vanja
Urednik foruma

|
|
 |
vlaky
Starosedelac

|
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |