|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
Autor |
Poruka |
Vladimir Banić
Urednik foruma

|
|
 |
kosta
Novajlija

|
|
 |
Kajalena
Hronicar foruma

|
|
 |
hemicar
Prolaznik

|
|
 |
Kajalena
Hronicar foruma

|
|
 |
kosta
Novajlija

|
|
 |
jugoslav
Redovni posetilac

|
Upisano: Čet Dec 21, 2006 8:42 am |
|
tacna je informacija da se i medicinski fakultet moze zavrsiti preko veze, narocito ako ti je familija lekarska, a tebe mrzi da ucis. u tom slucaju te provuku do diplome, a onda bace na neku patologiju ili nesto slicno. medjutim, problem nastaje onda kada ti intelektualni majusci pozele profesionalnu promociju pa se zalete na hirurgije, kardiologije ili ginekologije. otud toliki broj gresaka...
kajaleno, osnova demokratskog drustva je stalno preispitivanje, kako politicara, biznismena (ovakvih i onakvih), pa i novinara, sto da ne, tako i lekara. opet niko nije kriv po inerciji, ali malo galame unapred, predostroznosti radi, nije na odmet.... da se oni ne odmetnu...
|
|
|
 |
Kajalena
Hronicar foruma

|
Upisano: Čet Dec 21, 2006 10:13 am |
|
A zasto uopste grese, ok je neki procenat gresaka do 0.5%
Odakle izvuce taj procenat, da mi je znati...
ali kod nas je to mnogo gore.
Ako budem raspolozena, ispricacu ti o zdravstvenom sistemu i tim stvarima u Holandiji - naravoucenije je da NIJE GORE. A ako neko u emisiji izadje sa KONKRETNIM BROJCANIM PODACIMA (sto se naravno retko desava, to je na kraju tesko izmeriti, sve ostaje na spekulacijama), onda cu da zacutim. Srbi uglavnom slabo znaju kako je DRUGDE, a vrlo su uvereni da znaju... O predrasudama na liniji mi/drugi mogu da vam kucam celu noc...
Pa kada je veliki broj njih fakultete zavrsio preko veza i vezica
To je tacno i apsolutno problem za analizu. Ali to je DRUGI problem u odnosu na naslovljeni - ovako blatis celu profesiju, zbog mozda 10 % krivih pljujes sve... i to radis redovno... nase drustvo je sklono tome... okomljujuci se pritom najcesce na prosvetu i zdravstvo... na najslabije i nezasticene, a pritom veliku masu... koja radi uzasno teske poslove a za sitnu lovu... O vezama moze da se prica na bilo kom polju - kako se neko ne uhvati problema usvajanja dece, znate kakva je ZA TO veza potrebna? A steta nije manja... Isti primer je sa emisijom o sudstvu - dakle, jedno je npr PRIMANJE MITA, sudjenje po naredbi itd, a drugo je GRESKA....
kada su i ti fakulteti srozani na najnizi moguci nivo
Srozani su SKORO SVI, i to je takodje tema za diskusiju - ali opet druga u odnosu na naslovljenu.
da zato sto zbog tih gresica ljudi umiru, a sa drugim poljima nije takav slucaj...
I sad, zato sto je njegov posao odgovorniji nego neki drugi pa i gresku dozivljavamo kao tezu, treba da ga stavimo na tapet? Nepotreban pritisak... Zdravstvo ne sme ni da strajkuje, naravno, kao ni vaspitaci, jer je to "nehumano", a ovamo ih gazi ko stigne... A kad prosveta strajkuje, odmah se povlace argumenti "da da, a sto imaju celo leto slobodno"... samo da b se blatilo - ne treba da razvijamo antagonizam, vec razumevanje prema drustvenim problemima...
kajaleno, osnova demokratskog drustva je stalno preispitivanje, kako politicara, biznismena (ovakvih i onakvih), pa i novinara, sto da ne, tako i lekara.
Naravno. Samo mi se cini da su neke profesije CESCE na tapetu. Pa kad se otkrije grupica koja je nudila posetnice grobarskog drustva, digne se frka nevidjena, kao, sad su svi krivi... A sve da bi se skrenula paznja sa onoga o cemu TREBA da se prica a o cemu niko ne prica... nego udri po slabom i onome koji ne moze da odgovori... da stvoris privid da se "bavis" problemima... Da me ne mrzi i da gledam redovno, popisala bih kada je sve u emisiji bilo pljuvano zdravstvo (poslednje cega se secam je ono sa dozivotnim ugovorima - u celoj emisiji je problem mbio "natezan", ali meni npr nije dokazano da postoji)... DA da se ugovori prave iz koristi i da tu ima problema, ali NE da su LEKARI narocito cesti u toj prici...
Sta je poenta emisije uopste - "Deco, ne upisujte Medicinu preko veze, to nije lepo"? "Pacijenti, doktor ce pogresiti, otvorite cetvore oci, evo mi imamo strasne primere sta se sve kome vec desilo"? "Doktori, nemojte da gresite, budite bolji nego sto mozete"?
PS Uzgred, veoma mi je drago da mlatimo o ovome 

|
|
|
 |
Natasa Miljkovic
Urednik emisije

|
|
 |
hemicar
Prolaznik

|
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |