Mene stanje u nasem skolstvu mnogo rastuzuje:cry:
Mislim da je problem najmanje u deci, a najvise u onima koji tu decu (ne)vaspitavaju - roditelji, ucitelji, profesori i tako dalje. Ja cu, nadam se, jednog dana raditi u nekoj skoli i moram priznati da se iskreno brinem sta ce i kako ce biti.
U nasem obrazovanju problema ima na svakom koraku! Evo par - higijenski i uslovi u skolama su na zabrinjavajucem nivou! A ne znam kada sam i da li sam cula da neko govori o tome. Skole nemaju sapune i toalet papire, a o cucavcima da ne govorim! Zar je moguce da nasa zemlja nema novca da obezbedi svakoj skoli sapune?!
Drugo, stalno se govori o nasilju u skolama, o nezainteresovanosti ucenika, itd. Ali da li "odrasli" stvarno rade nesto na resavanju tih problema? Ja sam pre samo 3-4 godine izasla iz srednje skole. Za 4 godine skolovanja nikada nisam srela pedagoga ni psihologa koji rade u toj skoli! Da li je to normalno?! Sta rade ti ljudi ako uopste ista rade? Na razgovor kod njih se eventualno pozivaju ucenici koji su napravili neki problem. Zasto niko ne razgovara sa decom pre nego sto problem nastane? Zasto ne postoji neka vrsta obaveznog razgovora sa psihologom u svakoj skoli? Barem jednom godisnje da svako dete ode na razgovor. Valjda su ti psiholozi tu upravo zbog dece.
A sto se znanja tice, ima dosta bespotrebnih informacija koje se uce u skolama. Dete nauci i zaboravi istog trena kada dobije ocenu. Ne znam sada da li je ista promenjeno sa ovim reformama. Ali znam da sam ja na fakultetu na ispitu imala pitanje Koliko pilica je nastradalo neke godine u nekom mestu kada se neka tecnost izlila iz neke cisterne... Neophodno znanje, nema sta
Nesto takodje mora da se uradi da se deca motivisu da uce.
Cula sam skoro da profesori vise ne raspolazu nikakvim mehanizmima da sprece decu da budu nemirna na casu. Ne smeju da ih izbace sa casa, ne smeju da povise glas... Dobro, to izbacivanje sa casa moze da bude problematicno. Ali valjda mora da postoji nacin da se obuzda neko nemirno dete, a takvih uvek ima...
Sve u svemu, u nasim skolama problema preko glave 

|