komentarisite, slobodno
- Obama kao svetski trend vezan je za činjenicu da je svet umoran od američke spoljne politike, od arogancije i konflikata koji ne prolaze.
- Ohrabruje me to što se zalaže za povlačenje američkih trupa iz Iraka, i za svetsku borbu za klimatske promene. To su 2 teme koje on ima, a koje Buš nije imao.
- Prvi sam išao da se slikam pred bilbordom u na Vračaru, jer osećam da je važno što postoje neki Srbi koji razumeju da ovoj zemlji trebaju prijatelji.
- Mi u Srbiji ne možemo da utičemo na američke izbore. Ali možemo da gledamo šta se tamo dešava.
- Džon Mekejn je čovek koji je hteo da se Srbija duže bombarduje; Hilari Klinton je žena iza koje stoje ljudi koji su bombardovali Srbiju. Na trećoj strani, imamo jednog čoveka koji je rekao: "menjaću spoljnu politiku".
- Moramo se usmeriti na to da razmišljamo kao Obama.
- Mi smo mala zemlja i imamo mnogo problema. Što manje problema, a što više prijatelja imamo, svima će nam biti bolje.
- Ako Srbi u dijaspori podržavaju Obamu, onda imaju neki razlog za to.
- KiM, nažalost, uopšte nije tema u američkoj predsedničkoj kampanji. Ali, i kada se neko bar malo time bavi, kao Obama, već je bolje.
- Optužuju ga da nije dovoljno patriota, da mu je svet važniji od Amerike,… Amerika počinje da liči na Srbiju.
- Pokušao sam da dam 20 dolara za kampanju Baraka Obame, ali to se ne može ako niste građanin Amerike. Onda sam se uključio na njegov sajt i na taj način postao deo kampanje.
- Svetu uopšte nije svejedno ko će biti predsednik SAD-a. Ni Srbima nije svejedno. I zato je dobro da o tome razgovaramo.
- Najpogrešnije što možemo da uradimo je da kažemo da su svi oni isti, pa ko god da dođe - ajde da mu spalimo ambasadu.
- Obama me ne podseća toliko na Kenedija, koliko na Martina Lutera Kinga.
- Strašno je što su ljudi koji su zagovarali promene to uglavnom plaćali glavom.
- Nikada nije ratovao, za razliku od Mekejna i porodice Klinton.
Ključna reč: "Bre da menjamo, pa makar nam bilo i bolje" - Zoran Đinđić.
Boško Jakšić (novinar):
- Obamomanija je očigledno dokaz naše unutrašnje potrebe da vapimo za nekim sa kim bismo mogli da imamo bolje odnose.
- Iluzorno je misliti kako je Obama simbol neke nove, liberalne, mlade Amerike.
- Preterano je porediti ga sa Kenedijem. On je poprilično daleko od Kenedija, jer nema tog iskustva. Može da ga stekne, ali to je druga stvar.
- Pitanje je da li će Amerika biti spremna da izabere čoveka koji će učiti vlast na položaju predsednika.
- I boja kože je deo fenomena, kao i njegova mladost, odnosno njegova sposobnost velikog komunikatora. Sve su to delovi fenomena koji se zove – Obama.
- On nudi mnogo novog. Ali je pitanje da li su SAD u stanju da progutaju toliko novog. Mislim da Amerika na to nije spremna.
- Treba shvatiti da se promene o kojima Obama govori tiču važnih tema za SAD pre svega. Americi je Balkan periferna tema.
- U arapskoj štampi ga kritikuju što izbegava ime svog oca.
- Obama nije revolucionar. Amerika ne bi ni trpela revolucionare. On je jedan reformista koji Americi može da povrati ugled lidera sveta.
- Ne nudi on Americi samo ekonomsku obnovu, već i obnovu unutrašnijh moralnih vrednosti.
- Mlad, moderan, nov, Afro-Amerikanac – atributi koji mu idu u korist.
Ključna reč: Obnova samopoverenja i samopouzdanja.
Srećko Šekeljić (pokret "Evropa nema alternativu"):
- Barak Obama afirmiše promenu koja je preko potrebna Americi, kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici. To je promena u koju i mi želimo da verujemo, i sa kojom želimo da se povežemo.
- Potreba za promenom osnovna je veza izmedju nas ovde i i onoga što Obama predstavlja u Americi.
- Njegova svežina u politici, i malo direktnog iskustva na položaju, daju mu poziciju favorita.
- Ne bih se saglasio da na opredeljivanje za Obamu utiče činjenica da mu je otac afričkog porekla.
- Ljudi se opredeljuju za njega, pre svega zbog onog što on zastupa.
- Mi smo u Evropi navikli na sekularnu državu. Sa druge strane, u Americi je pitanje verskog opredeljanja predsedničkog kandidata vrlo bitno. Zato Obama i ističe svoju hrišćansku pripadnost u prvi plan.
- Što se finansiranja, planiranja i vođenja kampanje tiče, Obama je napravio veliki presedan u politici Amerike. On prima novac isključivo od građana. Iza njega ne stoje velike firme i lobi agencije. On je javno rekao da ne želi da prima novac od njih.
- Fenomen je to što je Obama, do sada, dobio više od milion pojedinačnih donacija građana.
- Pored promene, potenciranje na etiku u spoljnoj i unutrašnjoj politici takođe doprinosi Obaminoj velikoj reputaciji u celom svetu.
- On eksplicitno kaže da Amerika ne sme više da bude nasilnik u odnosu prema drugim zemljama, i da treba da razgovara i sa prijateljima i sa neprijateljima.
- Mi o njemu pričamo zato što je prepoznao potrebu za promenom, i bio spreman da raskine sa trulim kompromisima koje su prethodne administracije pravile.
- Obama želi raskid sa prošlošću, i želi da gleda u budućnost. Mi to takođe želimo.
Ključna reč: Vera u mogućnost promene.
Prof. Dragan Simić (FPN):
- Pristup prema Srbima bi, sa Obamom kao predsednikom Amerike, mogao donekle da se promeni. Ali ne treba očekivati velike promene.
- Obama je u svakom pogledu jedna izuzetna ličnost, fascinantna pojava. Zaslužuje pažnju koju je i dobio u samoj Americi i čitavom svetu.
- On zaista pleni svojim nastupom, i jeste ličnost koja ima izuzetnu harizmu.
- Najveći stručnjaci koji rade izborne kampanje ne mogu da urade dobru kampanju za kandidata koji sam ne nosi neku energiju.
- Kod Obame se vidi da on veruje u te reči koje izgovara.
- Ako analizirate Obamin govor u Foreign Affairs-u, videćete da nema mnogo razlike između spoljnopolitičkih ciljeva kod njega i Buša. I Obama, kao i Buš, odobrava unilateralno američko korišćenje sile onda kada se drugačije ne može.
- Obama je kazao da blagostanje, dobrobit i bezbednst svakog građanina SAD direktno zavisi od dobrobiti i bezbednosti bilo kog čoveka u svetu.
- On se zalaže za povlačenje vojske iz Iraka, ali govori o Bliskom Istoku i pojačanom američkom angažovanju povodom pojačanja pozicije najvernijeg saveznika Amerike – Izraela.
- Kada govori o Iranu, on se ne razlikuje od Hilari i Mekejna. On kaže da se Amerika neće libiti od unilateralne upotrebe sile, ukoliko se to pokaže neophodnim.
- Obama ne okreće SAD protiv sveukupnog islama. Ne optužuje čitav svet islama, već vrlo ubedljivo odvaja ekstremizam od islamske zajednice.
- Kod Rusa, i kod Kineza, takođe postoji jedan pozitivan stav u odnosu na Obamu. Imaju blagonakloniji stav prema njemu u odnosu na sve ostale kandidate.
- Zabrinutost mislećih ljudi, poput nobelovke Doris Lesing koja govori da će Obamu ubiti je, nažalost, osnovana. Lično se nadam da se to neće dogoditi.
- Postoje indicije da su te pretnje realne i o tome se i te kako razgovara i u njegovom štabu i kod ljudi koji ga podržavaju.
Ključna reč: Nada. Obama je probudio mnoge nade i u samoj Americi, i u svetu. To, nažalost, često nije dovoljno, ali jeste krupan korak.
Milica Čubrilo (ministar za dijasporu):
- Obama predstavlja povratak onoj Americi koju volimo i onim američkim vrednostima koje poštujemo – sloboda, jednakost, nada da će biti bolje.
- Naša dijaspora u Americi u njemu vidi nekog ko će se boriti za njih.
- Ton kojim se obraća ljudima, i njegovo držanje, reči i teme koje je odabrao, daju sigurnost da verujem u ono što on govori.
- Sigurno da mu sve to nije dovoljno da dođe do Bele kuće, ali se čini da je zaista uspeo da pokrene neverovatnu masu ljudi iza sebe.
- On neće biti gubitnik čak i ako izgubi izbore.
- Srbi u Americi ga podržavaju jer je on, za razliku od svih ostalih kandidata, jedini koji je odgovorio na njihova pitanja.
- Nije on samo rekao da su Srbi propatili, već je i jedini koji nije rekao da se slaže sa nezavisnošću KiM.
- Jedini on je podvukao činjenično stanje kada je reč o Srbima sa KiM, što ne znači da će insistirati da se odluka o nezavisnosti odmah povuče.
- Nije on Afro-Amerikanac. Afro-Amerikanci su oni koji su rođeni u Americi. Obama je došao iz Kenije. On je, bukvalno, Afrikanac u Americi.
- Najskeptičniji slojevi stanovništva pokrenuli su se i idu sa njim u kampanju. To je nešto što sam naučila iz njegove kampanje.
- Jedini naš političar na kog pomislim kada govorim o Obami, je Zoran Đinđić.
Ključna reč: Poverenje u državu i institucije.
Prilog
Obrad Kesić (analitičar u SAD):
- Kao čovek, vrlo je sličan onom što vidite. Vrlo je prirodan i privlačan. Ima talenat kakav je Klinton imao – hoće da čuje šta sagovornik kaže.
- Ima nešto u sebi čime na prvi pogled izaziva simpatiju i poverenje.
- Za razliku od ostalih političara, on ima jedan drugačiji pogled na svet, zato što je kao dete živeo u Indoneziji.
- Ima porodicu koja nije klasično američka porodica.
- Imao je kontakt sa Afrikom, zbog svog oca. Imao je kontakt sa Azijom, jer je živeo tamo.
- Obama nije klasični američki političar. On nema fobiju od sveta i nema komplekse.
- Problem je spoljna politika. Mislim da on tu ide istim pravcem kao Hilari i Mekejn.
- Kada kaže da su Srbi patili, da su Srbi prijatelji Amerikancima, on to stvarno misli, jer on ima veliki broj glasača među Srbima u Americi.
- Rekavši da je Kosovo jedinstven slučaj, pokazao je da podržava stav Bušove administracije.
Autor pregleda emisije: Vanja

|