NaslovnaForumRegistruj seTražiLista članovaPravilnikVideo pomoć Pristupi
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!

Srpska kraljevska porodica

Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeci
Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Fenomeni Pogledaj prethodnu temu
Pogledaj sledeću temu

Srpska kraljevska porodica
Autor Poruka
hm
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 11 Feb 2007
Poruke: 3749
Teme: 70

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Dec 20, 2009 6:03 pm Odgovoriti sa citatom

ovo je u sustini nastavak zakljucane teme:
http://www.natasa-miljkovic.co.....mp;start=0

Motiv za ozivljavanje teme je intervju koji sam upravo procitao u Blicu:
( http://www.blic.rs/intervju.php?id=540 )

Citat:
Intervju
Dugo nisam znao da sam srpski princ
Autor: Aleksandar Nikolić | 20.12.2009
Ispovest: Vladimir Karađorđević
Vesti o bolesti oca, koji je živeo u Palm Springsu u SAD, zatekle su me u Londonu gde imam turističku agenciju. Napustio sam sve i otišao u Ameriku da ga vidim. Pričali smo dugo o njegovim nepromišljenim postupcima prema porodici, ali i o mom poreklu i odgovornosti koju nosim kao pripadnik kraljevske porodice Karađorđević. Moj otac, princ Andrej mi je tih dana sve ispričao o sjajnim ali i tragičnim momentima iz istorije naše porodice. Do tada nisam znao ko sam. Naterao sam oca tada da mi prepriča sve značajne momente iz istorije srpskog naroda od Kosovskog boja do Titove vladavine. Bio sam šokiran istorijskim izazovima kroz koje su prolazili moji preci da bi živeli u slobodi, kaže u ispovesti za „Blic nedelje“ prestolonaslednik Vladimir Karađorđević, unuk suverena Kraljevine Jugoslavije Aleksandra I Karađorđevića.

Posle očeve smrti, vratio sam se u London gde sam osnovao agenciju za marketing i odnose s javnošću, čime se i sada bavim. O svom poreklu i istoriji Srbije sam saznao mnogo, jer sam pročitao šesdeset knjiga različito ideološki određenih autora. Veoma sam ponosan što sam srpski princ.

Poreklo
Moj otac Andrej Karađorđević bio je treći sin suverena Kraljevine Jugoslavije, Aleksandra I Karađorđevića ubijenog u atentatu u Marselju 1934. godine, i princeze Marije Karađorđević, ćerke kralja Ferdinanda iz Rumunije. Princ Andrej se 1. avgusta 1956. godine oženio s princezom Kristinom von Hesen Kasel i s njom dobio dvoje dece: moju polusestru Mariju Tatjanu, koja danas radi kao modni fotograf u Londonu, i mog pokojnog polubrata Hristofera, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći. Njegov grob ne postoji jer je kremiran i rasut po jednom škotskom ostrvu. U leto 1962. godine moj otac, princ Andrej se drugi put oženio mojom majkom, princezom Kirom Melitom od Lejningena, koja je imala ćerku iz prvog braka Mariju Laviniju Karađorđević. Posle udaje majke Marija Lavinija je takođe postala Karađorđević. Rodio sam se u Londonu 1964. godine u braku princa Andreja i princeze Kire. Moj brat Dimitrije rođen je godinu dana kasnije i danas radi u londonskom metrou.

Sreća u Portugalu
Nekoliko dana posle proslave mog trećeg rođendana u Londonu, otac je prihvatio posao u trgovačkoj firmi u Lisabonu. Bilo je to vreme teških odluka u našoj porodici. Majka je insistirala da osim Dimitrija, Marije Lavinije i mene u glavni grad Portugalije krenu i Hristofer i Marija Tatjana. Sredinom 1968. godine smo se konačno preselili u Portugal, gde sam proveo najsrećnije godine mog ranog detinjstva. Imali smo divnu kuću koju je otac sam podigao i opremio stolarijom i nameštajem. Uživao sam igrajući se sa svojom braćom i sestrama na toplom mediteranskom suncu. Bio je tu i italijanski kralj Umberto, ali niko od dece u našem dvorištu nije bio svestan svog porekla. Bili smo spremni sve da uradimo da bismo se zabavili.

Zebnja i razvod
Od jurcanja po plaži umeo sam sa braćom da plastičnim mačevima „osvajam“ kuhinju i u tim manevrima razbijem trideset skupih kristalnih čaša u cugu. Posle dvadeset minuta kuhinja bi „kapitulirala“, a mi smo bili bukvalno u srči do kolena. Naša porodična harmonija trajala je sve dok moji roditelji nisu počeli da se iscrpljuju svakodnevnim glasnim svađama. Posle smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića 1970. godine, princ Andrej i princeza Kristina bili su u neprekidnom verbalnom sukobljavanju sve do razvoda 1973. godine. Neko vreme sam se s braćom i sestrama molio da nam porodica ostane na okupu, ali su se bezbrižni momenti mog detinjstva završili nesnosnom jutarnjom tišinom posle noći u kojoj nas je otac zauvek napustio. Samo smo povremeno čuli majčine jecaje u dvorištu. Zbog njenog ponosa i naše zebnje u očima, ona nije htela da nam objašnjava kao odraslim ljudima zašto nas je otac tako naglo i zauvek napustio.


Među vršnjacima
Moja majka me je poslala u javnu osnovnu školu zajedno sa svom drugom decom, što je meni prijalo jer sam bio znatiželjno i druželjubivo dete. Boravak u kolektivu za mene je bio blagoslov. Bio sam jednako nestašan kao i moji vršnjaci, pa su stakla na prozorima kuća u komšiluku često stradala zbog mojih fudbalskih bravura. Loptu sam stalno dočekivao na volej. U to vreme smo skromno živeli jer je majka kao razvedena princeza bila proglašena za nepoželjnu osobu u dvorskim krugovima. Niko nije želeo da komunicira s njom. Jedino se moj stric Tomislav Karađorđević poneo korektno prema familiji jer je mojoj majci pronašao posao u Londonu.

Vojna škola
Jedna od najboljih majčinih odluka u periodu mog sazrevanja bila je da me upiše u srednju Vojnu nautičku školu u Londonu. Tamo sam učio tehničke predmete poput elektronike, matematike, fizike ali i pravila vojne službe, navigaciju, upravljanje vojnim plovilima, veštine preživljavanja. U trinaestoj i četrnaestoj godini života išao sam s ostalim pitomcima iz klase na vojne manevre sa regularnim mornaričkim trupama. Tada sam shvatio šta znači vojna disciplina, što je u velikoj meri očvrslo moj karakter.

Ipak, trgovina
Veliku želju da upišem Vojnu akademiju i postanem pilot Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva poništile su ocene na maturi. Da bih upisao Vojnu akademiju, morao sam da iz svakog predmeta dostignem A nivo znanja, što je za mene bilo nedostižno. Tek iz jednog predmeta sam imao ocenu A. Moja majka nije imala novca da plaća studije, pa mi je rekla da moram da počnem da radim. Bio je to jako težak period za mene. Morao sam da prihvatim činjenicu da ću morati da počnem nešto da radim. Odbio sam aktiviranje u Kraljevskoj pomorskoj službi jer sam morao radnim ugovorom da se obavežem na minimum sedam godina lojalnosti. Umesto vojne karijere odabrao sam postepeno napredovanje u trgovačkoj firmi „Habitat“, gde sam uz posao pohađao specijalizovane kurseve o upravljanju ekonomskim sistemima. Posle toga sam osamnaest meseci radio kao operater u jednoj turističkoj agenciji koja je u ponudi imala samo bukiranje avio-letova bez hotelskog smeštaja. Bio sam marljiv i posle dve godine dobio ponudu druge firme, turističke agencije, da analiziram rad odeljenja za marketing i odnose sa javnošću.

U 12 kvadrata
Nisam želeo više da radim za druge, pa sam u jesen 1988. godine s dvojicom prijatelja otvorio svoju turističku agenciju „Da lepo pocrnite“. Bili smo veoma uspešni jer smo radili samo nas trojica u kancelariji od dvanaest kvadrata u kojoj smo imali jedan veliki sto i tri telefona. Radili smo bukvalno svakog dana od jutra do večeri. Ma kako se obim posla povećavao, nismo želeli da zapošljavamo nove radnike, pa smo vrlo brzo zaradili mnogo novca. U nekim momentima nisam znao kome rezervišem avionske karte, pa se desilo da neke ljude umesto u Španiju pošaljem u Maroko. Poslovne uspehe sam često proslavljao s partnerima u lokalnom pabu gde smo uz pivo maštali o upisu na pilotske kurseve i dobijanju letačke dozvole.

Letačka dozvola
Kako ne volim samo da maštam, upisao sam pilotski kurs i posle mnogo uzbuđenja u časovima obuke dobio svoju letačku dozvolu. Instruktori su mi zamerali neodgovornost prema mernim instrumentima na komandnoj tabli aviona, a hvalili osećaj da prizemljim letelicu bez turbulencija i naglih udara točkova o pistu. Kada je počeo rat u SFRJ, prestao sam da letim, jer me je sat pilotiranja koštao hiljadu funti. Taj novac je bio potrebniji mom narodu u domovini. Umesto letenja avionom, odabrao sam tada da šaljem humanitarnu pomoć srpskim izbeglicama, ma gde one patile na prostoru SFRJ.

Ljubav na Hitrou
Pred kraj 1993. godine očajnički sam tražio jedinice infuzije za dijalizu svuda po Engleskoj da bi ih poslao u Srbiju potpuno izolovanu sankcijama. U Engleskoj nisam mogao da ih nabavim, pa sam se obratio Kolu srpskih sestara u Nemačkoj. Otputovao sam u Nemačku i u Kolu srpskih sestara sreo Brigitu koja mi je obezbedila tri stotine litara infuzije za dijalizu. Veoma mi se dopala, ali sam morao da se vratim u London zbog poslovnih obaveza. Sve do 1999. godine mi se nismo ponovo videli. Kada je počelo bombardovanje Srbije, Brigita me je pozvala telefonom i pitala da li nešto planiram da radim za unesrećene ljude na Kosovu. Dogovorili smo sastanak na londonskom aerodromu Hitrou gde smo devedeset minuta proveli u dogovaranju oko nabavke humanitarne pomoći za ljude s Kosova. Bilo je to odlučujućih devedeset minuta u našim životima. Beskrajno smo se zaljubili jedno u drugo, tu na Hitrou, i posle toga se više nikad nismo rastali u životu.

„Majka i dete“
Želeli smo da se venčamo u crkvi na Oplencu, ali nismo tim činom hteli da podržavamo Miloševićev grozni režim. Imali smo skromno venčanje u Londonu. Tada smo osnovali humanitarnu organizaciju „Majka i dete“ koja sve do danas sakuplja različitu humanitarnu pomoć mahom za bolnice u Srbiji. Nemamo svoju decu, ali pomažemo hiljade mališana u Srbiji.

Vozač autobusa
U zimu 1997. godine mi je jedan prijatelj iz zabave predložio da nabavim dozvolu za voženje autobusa, čuvenih dabl-dekera po Londonu. Prihvatio sam izazov, prošao trodnevnu obuku i stekao dozvolu za vozača autobusa. Isti prijatelj mi je ponudio opkladu da nikada neću dobiti dozvolu da vozim kompoziciju vagona kroz londonski metro. Rekao sam mu da ću naučiti da upravljam vozovima na zemlji, ali sam brzo odustao zbog komplikovane procedure. Opklada za metro je i dalje važila, ali sam se šokirao kada su mi u železnici rekli da moram da se zaposlim kod njih da bih stekao mogućnost da vozim voz kroz londonski metro. Po ugovoru, imao sam obavezu da budem mašinovođa šest meseci, ali sam upravljao vozom u metrou tri godine. Dobio sam opkladu i podmirio svoj avanturistički duh.


Kraljevska porodica
Na porodičnom okupljanju 2001. u Londonu princa Aleksandra smo izabrali da, kao prvi među jednakima, pregovara o povraćaju imovine sa Vladom Srbije, pod uslovom da nas informiše i konsultuje se s nama i da ne čini ništa u naše ime pre nego što dobije dozvolu. On je sve uslove prihvatio i mnogo obećavao. Onda je od Zorana Žižića, tadašnjeg predsednika Vlade SRJ, dobio dozvolu da svi Karađorđevići mogu da koriste Beli dvor, ali to nikome nije preneo!

Naslednici
Kada je 17. jula 2001. odlučio da se preseli na Dedinje sa svojom ženom, Aleksandar nikoga od nas o tome nije obavestio. Čak je princezi Jelisaveti zabranio boravak u Belom dvoru iako joj to pravo po testamentu našeg dede Aleksandra I Karađorđevića svakako pripada. Naime, kada je kralj Aleksandar ubijen u Marselju, pošto nije ostavio za sobom testament, srpski sud je doneo odluku da se njegova imovina podeli na tri jednaka dela: Tomislavu, Petru i Andreju Karađorđeviću. Princ Aleksandar je samo jedan od mnogih legitimnih naslednika. On ima privilegiju da je prestolonaslednik, ali nije krunisani princ i pri tom nije glava porodice, jer to može biti samo kralj.

Nadam se
O skandaloznoj prodaji naše imovine u Crnoj Gori i Sloveniji tek će odlučivati nadležni sudovi. Radi budućnosti Srbije, pre nekoliko dana sam u Belom dvori razgovarao sa prestolonaslednikom Aleksandrom o različitim mogućnostima prevazilaženja naših nesporazuma. Nadam se da ćemo se kao porodica složiti.Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
sujeta je mali ostrasceni cuvar iluzija koji cuci u skoro svakom od nas i ceka pravi cas...

sva religiozna ucenja, sve ideologije, i sva ostala lazna znanja, su pre svega egoisticni obrazci ponasanja koji vode ka otudjenju coveka od sebe i svog okruzenja......
JovanovicZ
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 04 Okt 2008
Poruke: 4076
Teme: 36

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Pet Jan 15, 2010 1:25 pm Odgovoriti sa citatom

Koja crna kraljevska porodica, potomci svinjara i trgovaca? mante me molim vas... Laughing srpska plava krv nestala je smrcu poslednjeg nemanjica odnosno hrebeljanovica.


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Pobednik u teskoj kategoriji najglupljih forumskih potpisa.
nenadovic.sr
Redovni posetilac
Redovni posetilac

Pol: Muski
Pridružio: 21 Mar 2009
Poruke: 221
Teme: 4
Lokacija: BEOGRAD
Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Pon Feb 08, 2010 3:23 am Odgovoriti sa citatom

JovanovicZ ::
Koja crna kraljevska porodica, potomci svinjara i trgovaca? mante me molim vas... Laughing srpska plava krv nestala je smrcu poslednjeg nemanjica odnosno hrebeljanovica.
Nemoj tako jovanovicu. procitaj malo ...ko je sa ostalim knezovima dizao ustanak u Srbiji protiv turaka.Vozd Karadjordje. Njegov sin Aleksandar Karadjordjevic ozenio je Persidu Nenadovic a koja je rodila Petra i Arsena . Petar kao prvorodjeni krunisan i postao je Kralj Petar I Karadjordjevic. Tako je nastala Kraljevska porodica Karadjordjevic

A kada vec pricas o plavoj krvi ,nije zgoreg znati odakle taj termin i kako je nastao. Princevi ,knezovi , i clanovi njihovih porodica a koji tokom proteklih vekova nisu bash puno radili, a pogotovo poljoprivredne radove,imali su beo ten ,poshto se nisu izlagali suncevoj svetlosti u polju i na njivama. Samim tim bile su vidljivije vene na licu ili rukama a one su plave boje. Odatle potice termin ,ljudi plave krvi. Book

A ukoliko bolje pogledash ovde je tema i rec o Kraljevskoj porodici Karadjordjevic koja je nastala od porodice Petrovic i Nenadovic. Aleksandar Petrovic sin Djordja Petrovica-Karadjordja i Perside iz kuce Nenadovic. Da li treba da te podsetim ko su bili knez Aleksa ,prota Mateja ,Jakov i ostali iz porodice Nenadovic.Zenska linija se manje spominje jer presto nasledjuje muska linija . I zacela se kraljevska loza po Vozdu Karadjordju , KARADJORDJEVIC . I kao shto vidish ,Jovanovicu , nema ni svunjara ni trgovaca ,ali ima knezova koji su bili borci za slobodu Srbije od turskih osvajaca. I najzad ,a shto je i napisao jedan od princeva po mushkoj liniji Karadjordjevic , ovde je rec o golgoti koju je proshla Kraljevska porodica Karadjordjevic,do danashnjih dana a koju opisuje jedan od potomaka ove loze. Svinjari i trgovci su vredni i cestiti ljudi ,ali koristiti te termine u kontekstu Kraljevske porodice priznacesh da je ne prikladno i krajnje neumesno. Jedan sam iz loze Nenadovic-a ,ali nisam plave krvi ......nemam beo ten Exclamation


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
JovanovicZ
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 04 Okt 2008
Poruke: 4076
Teme: 36

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Pon Feb 08, 2010 9:48 am Odgovoriti sa citatom

.... preterao sam malo ali opet... nije neka dinastija. Nema veze.


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Pobednik u teskoj kategoriji najglupljih forumskih potpisa.
hm
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 11 Feb 2007
Poruke: 3749
Teme: 70

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Ned Maj 09, 2010 9:41 am Odgovoriti sa citatom

Blic ::
Vesti Društvo Intervju: Aleksandar (Pavle) Karađorđević
Ostali smo izigrani i nepoželjni u svojoj kući
Zlatko Čobović | 09. 05. 2010. - 00:02h | Komentara: 19

Sin kneza Pavla Karađorđevića, praunuk najmlađeg sina vožda Karađorđa, osamdesetšestogodišnji knez Aleksandar je doajen srpske kraljevske porodice. Nekada pilot, dobrovoljac RAF u Drugom svetskom ratu, potom u civilnim vazduhoplovstvu, pa uspešan poslovni čovek, danas je predsednik jedne aviokompanije.


Rođen je u Vajtlodžu (Engleska), s drugom suprugom, knjeginjom Barbarom od Lihtenštajna i sinom Dušanom, živi u Parizu. U Srbiju često dolazi, ali – kako kaže – u otadžbini još nema dom, čak ni adresu... iako mu je tu očevina. Zašto?
Vraćanje građanskih prava porodici Karađorđević najavljeno je kao ispravljanje poluvekovne nepravde, a završilo se kao smicalica administracije gospodina Vojislava Koštunice i Aleksandra (Petrovog) Karađorđevića. Rezultat: gotovo svim članovima porodice Karađorđević onemogućeno je da koriste pravo koje im je dato Ukazom koji je potpisao upravo gospodin Koštunica. Ostali smo izigrani, nepoželjni u svojoj kući, diskriminisani od svoje države i razočarani u novu, demokratsku vlast Srbije – kaže knez Aleksandar.


Postoji imovina Vašeg oca koja bi Vam u ovom trenutku mogla biti data na korišćenje. Da li je neko od političara ili funkcionera iz nadležnih državnih organa razgovarao o tome s Vama?
– Sva, ili gotovo sva imovina na Belom dvoru pripadala je mom ocu, a po pomenutom ukazu, te ugovoru mog mlađeg rođaka sa Vladom Srbije, pravo njenog korišćenja pripalo je i meni i mojoj sestri. Kuću moje majke na Dedinju, uz blagoslov srpske vlade, koristi crnogorska ambasada. Razgovarao sam o tome, u nekoliko navrata, najpre s gospodinom Koštunicom, koji mi je prvo rekao da kao legalista namerava to da reši zakonskim putem. Kada je zakonski put otvoren, uselili su samo Aleksandra Petrovog, a meni uskratili pasoš. Kada smo sledeći put pričali o tome, sa žaljenjem mi je rekao da je u opoziciji te da ne može da mi pomogne, ali kada ponovo dođe na vlast, sigurno će ispraviti nepravdu. Kada je postao premijer, u dva mandata, nedostojno je izbegavao susret sa mnom. Razgovarao sam i s gospodom Milanom Tomićem, direktorom republičke Direkcije za imovinu, Milanom Parivodićem, tada ministrom u Vladi i tvorcem jedne od verzija Zakona o denacionalizaciji, i još nekim funkcionerima, ali svi su bili vrlo srdačni i vrlo neiskreni. Predstavnici sadašnje vlasti pravdaju se da je reč o šteti koju je napravila administracija gospodina Koštunice. Tako se moj status nalazi u pravnom vakuumu između nezakonitosti i neodgovornosti.


Iako najstariji, lična dokumenta dobili ste među poslednjima iz kruga porodice Karađorđević.
– Bio je to efikasan način da mi se čitavih godinu dana onemogući da tražim pravo koje mi je pripadalo – da živim u Belom dvoru. Kada sam posle godinu dana, konačno, dobio pasoš i samim tim i to pravo, majstori su već obavili svoj posao, zaposeli dvorove i zatvorili vrata ostalim članovima naše porodice.Kakva su Vaša iskustva s političarima na najvišim položajima u SR Jugoslaviji, SCG i, naposletku, u Srbiji s kojima ste se susretali poslednjih desetak godina?
Osim retkih primera, moram da priznam da su moja iskustva nepovoljna, a utisak o njima loš. Posebno me je činila tužnim činjenica da mojom zemljom u tako teško vreme upravljaju problematični ljudi kojima je pre svega lični a potom i partijski interes daleko ispred interesa države. Neiskreni, neodgovorni, nedorasli trenutku, ostavljali su utisak dece koja su umesto igračke dobila – državu. Razbacujući se frazama i parolama bez ozbiljnog činjenja, pokušavaju demagogijom i marketingom da zamagle svoju nekompetentnost ili nemoć. Naravno, imao sam zadovoljstvo da upoznam i ljude koji vraćaju nadu, na primer, predsednicu parlamenta gospođu Đukić-Dejanović. Žao mi je što još nisam upoznao gospodina Vuka Jeremića, ministra spoljnih poslova, na čijoj strani su sve moje simpatije.


Da li očekujete da će Vam zakonom o denacionalizaciji, koji se već godinama najavljuje, biti vraćen makar deo imovine oduzete Vašem ocu?
– Moja očekivanja u proteklih 10 godina nisu se odnosila i ne odnose se na vraćanje imovine, već na mogućnost da živim u domu u kojem sam živeo do svoje sedamnaeste godine i gde se i danas nalaze stvari mojih roditelja, moje sestre i moje. Želeo sam da se posle šest decenija vratim kući i da svoje iskustvo, znanje, prijateljstva i poslovne kontakte stavim na raspolaganje otadžbini. Ni to mi nije omogućeno. Od zakona o denacionalizaciji očekujem da bude pravedan i po međunarodnim standardima. Ako bude takav, stvari će biti lako rešene. Ali, zaista ne znam koliko će vlast u Srbiji biti spremna i sposobna za tako nešto. U suprotnom, posle deset godina diskriminacije ne vidim razloga da se prema srpskim vlastima odnosim drugačije nego prema vlastima u Sloveniji.


Imate li informacije gde se nalaze, u čijem su posedu i u kakvom stanju umetničke slike iz vredne zbirke Vašeg oca?
– Slike su uglavnom u Belom dvoru, u posedu države a na raspolaganju sinu kralja Petra i njegovoj nedoličnoj sviti. Čujem da se neki od njih usuđuju da dovedu u pitanje i lik moga oca. Bezobrazluku nigde granica. Iako Srbija daje ogroman novac za dvor i njegove stanare, čujem povremeno zabrinjavajuće glasove o stanju slika, ali iz objektivnih razloga ne mogu da proverim te vesti.


Da li ste posetili dvorski kompleks na Dedinju otkako ga je država formalno ustupila na korišćenje porodici Karađorđević, a faktički ga koristi samo sin poslednjeg jugoslovenskog kralja?
– Na Dedinju sam bio samo jednom, ubrzo posle pada Slobodana Miloševića i posle toga više nikada. Zašto i kako, već sam rekao, a odgovor je i u vašem pitanju.


U kakvim ste odnosima s princom Aleksandrom Karađorđevićem, sinom kralja Petra II Karađorđevića?
– Otkako je, pod pokroviteljstvom srpskih vlasti, uzurpirao dvorski kompleks a mene i moju sestru proglasio nepoželjnima, naši odnosi, praktično, ne postoje. Rekao bih na obostrano zadovoljstvo i njegovu očiglednu korist.Vaš sin Dušan nameravao je, svojevremeno, da nastavi školovanje u Srbiji, ali je odustao. Zbog čega?
– Dušan je u Srbiju došao posle završenog fakulteta političkih nauka na prestižnom univerzitetu Mek Gil sa namerom da ovde nastavi školovanje, zaposli se i ostane. Došao je u Srbiju kao najobrazovaniji Karađorđević u najboljim godinama. Ali, kao što sam ja nepoželjan, tako je bio i on. Teško mi je bilo da mu objasnim zašto, recimo, vlada Srbije ne dozvoljava meni kao ni njemu da se živimo na Belom dvoru. Mlad i dinamičan Dušan je posle godinu dana provedenih u Srbiji uvideo da boravak i uopšte njegovi napori da da svoj doprinos ne daju nikakve rezultate, pa se vratio u Pariz i zaposlio se.


Tužili ste Republiku Sloveniju Sudu za ljudska prava u Strazburu jer ne želi da Vam vrati imanje i dvorac na Brdu kod Kranja. Dokle je došao taj spor?
– Spor ide svojim tokom, naravno, ometan na sve načine od države Slovenije, ali nesumnjivo će se završiti na način na koji se takvi sporovi završavaju. Vraćanjem imovine.

Uprkos svemu sam optimista
Niste političar niti imate političke ambicije. Kako iz te pozicije vidite budućnost Srbije kroz prizmu njene ekonomske, političke, međunarodne sadašnjosti?
Za malu zemlju kakva je Srbija, uz to tek izašla iz rata, ovo je teško vreme, a njena ekonomska, politička i međunarodna pozicija bremenita problemima. Demokratske vlasti načinile su mnoštvo pogrešnih i brzopletih poteza zbog kojih sada ispašta narod. Kakva će nam budućnost biti, zavisi od postupaka vlasti i njene spremnosti da se suoči s neminovnim izazovima, od njene mudrosti i požrtvovanosti. Uprkos svemu, ja sam optimista.

( http://www.blic.rs/Vesti/Drust.....vojoj-kuci )


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
sujeta je mali ostrasceni cuvar iluzija koji cuci u skoro svakom od nas i ceka pravi cas...

sva religiozna ucenja, sve ideologije, i sva ostala lazna znanja, su pre svega egoisticni obrazci ponasanja koji vode ka otudjenju coveka od sebe i svog okruzenja......
JovanovicZ
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 04 Okt 2008
Poruke: 4076
Teme: 36

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Čet Maj 05, 2011 9:30 pm Odgovoriti sa citatom

nenadovic.sr ::
JovanovicZ ::
Koja crna kraljevska porodica, potomci svinjara i trgovaca? mante me molim vas... Laughing srpska plava krv nestala je smrcu poslednjeg nemanjica odnosno hrebeljanovica.
Nemoj tako jovanovicu. procitaj malo ...ko je sa ostalim knezovima dizao ustanak u Srbiji protiv turaka.Vozd Karadjordje. Njegov sin Aleksandar Karadjordjevic ozenio je Persidu Nenadovic a koja je rodila Petra i Arsena . Petar kao prvorodjeni krunisan i postao je Kralj Petar I Karadjordjevic. Tako je nastala Kraljevska porodica Karadjordjevic

A kada vec pricas o plavoj krvi ,nije zgoreg znati odakle taj termin i kako je nastao. Princevi ,knezovi , i clanovi njihovih porodica a koji tokom proteklih vekova nisu bash puno radili, a pogotovo poljoprivredne radove,imali su beo ten ,poshto se nisu izlagali suncevoj svetlosti u polju i na njivama. Samim tim bile su vidljivije vene na licu ili rukama a one su plave boje. Odatle potice termin ,ljudi plave krvi. Book

A ukoliko bolje pogledash ovde je tema i rec o Kraljevskoj porodici Karadjordjevic koja je nastala od porodice Petrovic i Nenadovic. Aleksandar Petrovic sin Djordja Petrovica-Karadjordja i Perside iz kuce Nenadovic. Da li treba da te podsetim ko su bili knez Aleksa ,prota Mateja ,Jakov i ostali iz porodice Nenadovic.Zenska linija se manje spominje jer presto nasledjuje muska linija . I zacela se kraljevska loza po Vozdu Karadjordju , KARADJORDJEVIC . I kao shto vidish ,Jovanovicu , nema ni svunjara ni trgovaca ,ali ima knezova koji su bili borci za slobodu Srbije od turskih osvajaca. I najzad ,a shto je i napisao jedan od princeva po mushkoj liniji Karadjordjevic , ovde je rec o golgoti koju je proshla Kraljevska porodica Karadjordjevic,do danashnjih dana a koju opisuje jedan od potomaka ove loze. Svinjari i trgovci su vredni i cestiti ljudi ,ali koristiti te termine u kontekstu Kraljevske porodice priznacesh da je ne prikladno i krajnje neumesno. Jedan sam iz loze Nenadovic-a ,ali nisam plave krvi ......nemam beo ten Exclamation


nargila Question
Kako mi je promako ovaj drugi deo tvog posta svo ovo vreme... A kako objasnjavas da pola tinejdzera bolje zna engleski nego vajni kralj srpski? Ni oni nisu rodjeni u Engleskoj... hmmm, tesko objasnjiva cinjenica, sem nezainteresovanost da se prica sa srbima i srpski. Pa onda dodje ovde da se pravi malo kralj. Ajde bre pusti tu pricu pa sta i ako si Nenadovic? Sta sad sa tim? svako ovde moze da izbaci tuce slavnih srba po svom prezimenu pa nas to ne cini nista manje ili vise prigodnim za neku novu izmisljenu dinastiju.


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Pobednik u teskoj kategoriji najglupljih forumskih potpisa.
gavrani
Naj forumas 2011.

Pol: Muski
Pridružio: 13 Maj 2010
Poruke: 5806
Teme: 88
Lokacija: austrougarski deo prestonog grada zemaljske srbijice
Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Čet Maj 05, 2011 9:35 pm Odgovoriti sa citatom

kaze nenadovic.sr da nema beo ten, ali ne rece nigde da se ne bi latio tog nezahvalnog posla sto ga obavljaju krunisane glave. cak sam ocekivao i da navede da po nekoj, makar pobocnoj, liniji ima veze s nemanjicima... Confused


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
I AM - I CAN
JovanovicZ
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 04 Okt 2008
Poruke: 4076
Teme: 36

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Čet Maj 05, 2011 9:42 pm Odgovoriti sa citatom

Covek se naljuti sto sam reko istorisku cinjenicu. Jedni su bili svinjari drugi trgovci. Ni Z od plave krvi tu nema...


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Pobednik u teskoj kategoriji najglupljih forumskih potpisa.
Vanja
Urednik foruma
Urednik foruma

Pol: Zenski
Pridružio: 30 Jan 2007
Poruke: 6675
Teme: 180
Lokacija: Takovska 10
Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email MSN Messenger
Poruka Upisano: Čet Maj 05, 2011 10:06 pm Odgovoriti sa citatom

U toku ovog slatkog kraljevskog vencanja u Britaniji primetila sam jednu fotografiju nasih Aleksandra i Katarine, na kojoj Aleksandar ima hanzaplast na prstu. Onako, podigao ruku i mase, a na vrhu kaziprsta zamotan hanzaplast.


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Или се ти предај, или ја да ти се предам.

Colophon: Svi stavovi koje iznosim na forumu licno su moji i ne moraju se podudarati sa misljenjem urednika i autora emisije "Kljuc".
JovanovicZ
Starosedelac
Starosedelac

Pol: Muski
Pridružio: 04 Okt 2008
Poruke: 4076
Teme: 36

Zemlja:

Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Poruka Upisano: Čet Maj 05, 2011 10:15 pm Odgovoriti sa citatom

Vanja jel ti ovo ozbiljno? Laughing ja se pokidah od smeha, pa dobro sad sta ces... covek se posekao negde... gde sve vidis te stvari bezobraznice Razz Laughing hanzaplast... Very Happy


Dodaj post u Technorati Favorites
Dodaj post u Delicious Bookmarks
Dodaj post u Google Bookmarks
Dodaj post u Yahoo Bookmarks
Prevedi post/Translate this post
Podeli post sa prijateljima na Digg.com
Podeli post sa prijateljima na StumbleUpon
Podeli post sa prijateljima na MySpace
Podeli post sa prijateljima mejlom
Podeli post sa prijateljima na Fejsbuku
Pobednik u teskoj kategoriji najglupljih forumskih potpisa.
Prikaži poruke iz poslednjih:    

Odgovori na poruku    Natasa-Miljkovic.com - forum » Fenomeni Sva vremena su (GMT +2:00) Beograd, Kaliningrad, South Africa
Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeci
Strana 1 od 5

 
Skoči na: 
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu

Srodne teme
Naziv teme  Autor   Poslednja poruka 
Apokalipsa? Natasa Miljkovic Pet Nov 30, 2012 5:20 pm  Pogledaj zadnje poruke
Prijateljstva koja prelaze u nešto više Eric Cantona Sre Maj 26, 2010 4:41 am  Pogledaj zadnje poruke
Foklandi ~ Ostrva koja je rat promenio nabolje Eric Cantona Uto Jan 19, 2010 5:16 pm  Pogledaj zadnje poruke
Najvece lazi srpskih politicara Eric Cantona Sub Jan 02, 2010 4:28 am  Pogledaj zadnje poruke
Koja god vlast da je, policija i zandarmedija su uzas Dobrovoljac Sre Dec 05, 2007 7:39 am  Pogledaj zadnje porukeStavovi koje izražavaju članovi foruma u svojim porukama su njihovi lični stavovi i ne predstavljaju zvanične stavove uredništva emisije "Ključ" i Nataše Miljković.
Svaki korisnik snosi punu moralnu i materijalnu odgovornost za sve poruke koje na forumu napiše. Urednici foruma odriču se odgovornosti za sadržaj tih poruka.
NaslovnaBiografijaForumBlogGalerijaIntervjuiKontaktArhiva emisijaDownloadLink to us!Natasa-Miljkovic.com - RSS za temu
Forum je baziran na phpBB 2.x software-u. Originalni dizajn napravio je Vjacheslav Trushkin. Forum održava ekipa foruma. Pravila ponašanja možete naći ovde!