|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
Autor |
Poruka |
Eric Cantona
On Hiatus

|
Upisano: Uto Apr 03, 2007 2:14 pm |
|
sta je ruski predsednik u svojoj zemlji a sta u medjunarodnoj politici? najveći svetski politišar i reformator, ili diktator? njegova politika prema Americi, prema oligarsima, i prema opoziciji? Ko je ruski predsednik?
|
Njen je osmeh cudestan, njen je osmeh srece definicija, njen je osmeh radostan, njen je osmeh radosna policija, njen je osmeh reka, more, njen je osmeh para brdo, planina, njen je osmeh dorucak, njen je osmeh leba, luk i slanina.
Colophon: Svi stavovi koje iznosim na forumu su licno moji i ne moraju se podudarati sa misljenjem urednika i autora emisije "Kljuc". |
|
 |
lumark
Redovni posetilac

|
|
 |
vlaky
Starosedelac

|
|
 |
Vanja
Urednik foruma

|
Upisano: Uto Apr 03, 2007 7:30 pm |
|
Opet politicka tema. Odlicno.
Licno volim te teme. Posebno ove goruce.
Putin je zagonetka. Za Amerikance posebno, jos od onda kada je preuzeo mesto gospodara Kremlja.
Pretpostavljam da ce se ovde vise govoriti o Putinu kao politicaru (kao politici), nego o Putinu kao coveku, licnosti. ali moram samo kratko o njemu u ovom drugom smislu - markantan gospodin Bar mi tako deluje.
Putin kao politika.
Zanimljivo mi je ovo "car". Mislim da je taj termin upotrebljen jos 2000. godine (od Amerikanaca valjda), kada je izabran za predsednika.
Kako god okrenuli, ovde mora i Jeljcin (opet kao politika) da se ukljuci (sto bi rekô Klinton - otac demokratije u Rusiji). Digresija odma': kako je taj Klinton slab politicar. Supruga bi mogla da mu drzi predavanja.
Mislim da su tada i sami Amerikanci bili svesni (doduse prekasno za njih same) da je Jeljcin politicki vrlo mudar momak. Kako ja jako postujem Makijavelijev pogled na svet politike kao vestine, Jeljcinov tadasnji potez za mene licno je bio veoma mudar. Tek ce sledece godine biti zanimljivo. da vidimo da li ce Putin biti isto tako mudar ili mozda jos mudriji.
Sa druge strane, to "car" je donekle i opravdano, jer je takav politicki sistem u Rusiji. Putin jeste de facto car, ali samo za vreme trajanja funkcije. Po njihovom Ustavu, Predsednik uziva neprikosnovenost, tj. apsolutnu pravnu neodgovornost, procesnu i materijalnu. Taj termin "neprikosnovenost" je zanimljiv. To jeste sinonim za imunitet, ali se vise praktikuje za sefove drzava u monarhijama; za republike se ne praktikuje uopste, koliko znam.
Iz tog ugla i nije neko preuvelicavanje reci za sefa drzave u Rusiji da je car.
Neki bi to analizirali iz drugog ugla - nacin na koji je Jeljcin imenovao naslednika moze da se provuce kao neka vrsta tzv. izabrane monarhije.
Ona kljucna rec profesora Simica od sinoc mi je sada posebno interesantna. unipolarnost - multipolarnost.
Ili unipolarnost - bipolarnost (dva saltera po Neletu).
Multipolarnost je ono cemu Putin tezi. To je njegova politka prema Americi, to nastojanje da se uspostavi protivteza previse jakom uticaju SAD-a na globalnoj politickoj sceni.

|
Или се ти предај, или ја да ти се предам.
Colophon: Svi stavovi koje iznosim na forumu licno su moji i ne moraju se podudarati sa misljenjem urednika i autora emisije "Kljuc".
 |
|
 |
Natasa23
Starosedelac

|
|
 |
Ona vredi milijona
Starosedelac

|
Upisano: Uto Apr 03, 2007 7:54 pm |
|
Slovenski narod slovenska dusha, mozda bi bilo dobro razmisliti kakav nama treba lider ili diktator ili predsednik. Ovo je sjajna tema. A taman sam pomislila da se cantona uljuljkao.
Kako je to primenljivo kod nas? Ovde ,,prolaze" ljudi - lideri, koji umeju sa slovenskom romanticnom idealistickom dusom, a koji imaju realnu moc, ili nerealnu moc (ili mozda samo ruralnu moc), koju im mi dajemo ili koju oni mogu imati. Evo tito na pr..
da li je moguce da se udruzimo sa Rusijom i kao deo njene moci da se uputimo ka zapadu, ne mislim na negativan nacin, vec konstruktivan, realan, uz svo postovanje nase romanticne strukture. Mozda bismo bez idealizma umrli, mozda bi se bez ideala ponistili..sami..bez Ahtisarija..
Imam utisak da zapad kod nas stalno pravi greske, jer ne kapira nas narod - Serbian soul
Evo teorije: da li nama treba covek Putinovog kalibra da narod podje za njim. Pricam o vecini..
Mi smo narod koji VOLI svoje lidere svim srcem i dusom, u tome je problem, mi moramo voleti lidere, jeste pogresno, ali to je nekako deo nas... pa mozda je bas to resenje? Jer je i Rusija postala pro evropska zemlja..with sloven soul of course

|
Ubistvo zivotinje je samo korak ka ubistvu coveka-Lav Tolstoj |
|
 |
Danijel
Udaljen sa foruma!

|
|
 |
jugoslav
Redovni posetilac

|
|
 |
Ona vredi milijona
Starosedelac

|
|
 |
Danijel
Udaljen sa foruma!

|
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |