|
Vazno: Za pristup kompletnom sadržaju našeg foruma, neophodna je registracija ili ukoliko već imate nalog, morate biti prijavljeni!
Autor |
Poruka |
Natasa Miljkovic
Urednik emisije

|
|
 |
tratincica
Starosedelac

|
Upisano: Uto Maj 22, 2007 1:22 pm |
|
Pa, koliko sam razumela, nisu rasvetljene sve okolnosti slucaja, tako da je malo nezahvalno komentarisati skorasnja desavanja...
Sta se zaista desilo... ne znamo... a, svako je nevin dok se ne dokaze suprotno...
Elem... sto se tice ekskurzije...
Koliko sam razumela, ekskurzije bi trebalo da imaju neku obrazovnu crtu... medjutim, sve se svodi na to koja ce agencija vise da podmiti direktora...
Za 4 godine srednje skole, isli smo tri puta na ekskurziju... Prvi put u neku rupu pod imenom banja Vrdnik, pa u drugom nismo isli jer je razredna rekla da joj ne pada na pamet da nas bilo gde vodi...
U trecem smo dobili drugu razrednu, isli smo u Vrnjacku Banju od koje smo videli samo sobe i hotel Izvor (valjda), posto je od 4 dana 3,5 pljustala kisa...
I kao poslednji klin u kovcegu naseg skolovanja bila je maturska ekskurzija i odlazak u Budimpestu (za iste pare smo mogli da idemo u Rim, ali nema veze... tamo nema kineskog buvljaka), gde smo videli spomenuti buvljak, tvrdjavu i Balaton u magli....
Sto se tice profesora, mislim da posle prvog odlaska na ekskurziju dizu ruke od svega i nadaju se da osim ispiranja zeludca nece biti ozbiljnijih povreda... na kraju... nisu dovoljno placeni i obuceni da kontrolisu nalete razuzdanih hormona....
Klinci su ... hm... kako da kazem... zivotinje... zivotinje pustene s lanca, tako da bi idealno resenje bilo da se na ekskurziju vodi jedan policajac po glavi ucenika... mada, sumnjam da bi to imalo bilo kakve svrhe...
Doduse, mislim da odnos razrednog prema odeljenju imam veliki uticaj... ako je odnos korektan, prijateljski... ni ucenici nece imati toliku zelju da krse pravila...
Roditelji nemaju sta da se mire... Opasnost zaista jeste svuda... ne samo na ekskurzijama, vec i u svakodnevnom zivotu... i to je upravo taj zivot...
Inace... najveca glupost sa ekskurzije za koju sam cula je svercovanje marihuane u cipeli preko granice... covek se zapita kako pored tolike silne gluposti ljudski rod vec nije izumro...

|
Shameless self-promotion: www.conquiztador.rs |
|
 |
Sidewalk
Novajlija

|
Upisano: Uto Maj 22, 2007 1:55 pm |
|
Ne zelim da zvucim penzionerski,jer sam daleko od toga, ali mi se stvarno cini da danasnji klinci otprilike placaju cenu svega kroz sta smo kao drustvo prosli.
Svaka generacija je imala svoje adolescentske gluposti na ekskurziji, od imitiranja prolaznika, u vremenu prikazanom u "Lajanju na zvezde", preko crnog vina u flasi coca-cole (neko moje vreme)... do ovog danas, sto definitivno zaprepascuje svakog ko ima elementarnog ljudskog i normalnog u sebi.
Posle podsecanja na sve afere sa nastavnicima i dnevnicama u novijoj istoriji prosvete, tenderima za eksukurzije, autobusima koji su po godini proizvodnje blizi onima u "Ko to tamo peva" nego deci koju njima voze, razuman covek koji za neku desetinu godina planira da ima dete i da ga posalje na ekskurziju sledi se od pomisli kakav osecaj ce imati u grudima dok bude mahao detetu, sa nalepljenim osmehom na licu, dok odlazi autobusom... Izgleda da ce ona uputstva tipa : "Nemoj da pijes hladno", "Cuvaj se neprilika" zameniti samo jedna recenica :"Vrati se kuci ziv"...
Mozda su "nestasluci" i "oslobadjanje" danasnjih srednjoskolaca daleko devijantno nad-evoluirali prosecnog prosvetnog radnika koji i dalje pokusava da balansira izmedju svog profesionalnog i licnog zivota, sto naravno nije nikakvo opravdanje za ugaseni zivot.
I mozda bi bilo jako nekorektno distribuirati krivicu iskljucivo na prosvetne radnike, jer ipak, dosta toga treba menjati u porodici, drustvu...
Ono sto je sigurno je da se desilo nesto strasno, i da ce sigurno proci vise vremena nego sto bilo ko od nas zeli da se sa nekih lepih dogadjaja skine ruzna patina...

|
|
|
 |
Danijel
Udaljen sa foruma!

|
|
 |
Sidewalk
Novajlija

|
Upisano: Uto Maj 22, 2007 2:33 pm |
|
Danijele, slazem se sa tobom...
I mene...
Iako su nam destinacije bile vise nego "popularne"...
Vrnjacka Banja, Karlovci, Mackov kamen, Fruskogorski manastiri...
Ali nekako mi se cini, ajd`opet mozda godina proizvodnje ima veze sa tim, nekako smo se lakse kapirali, bolje druzili...
Da li su to rudimenti onog "drugarskog sa crvenom maramom" u nama, ili smo mozda drugacije proziveli do ulaska u autobus?
Tesko je reci, jer i generacije koje sad idu na ekskurzije imaju muziku, ljubav, cugu i sve sto uz to ide, ali gde su oni izmedju sebe u svemu tome...
I sta je to sto ih je ucinilo takvima...
A sto se mojih ekskurzija tice... Uvek bih rado spakovao ranac i krenuo opet, pa taman i u Karlovce
THE DATES IN CALENDAR ARE CLOSER THEN THEY APPEAR...
|
|
|
 |
Kimi
Starosedelac

Pol: 
Pridružio: 23 Apr 2007 Poruke: 2544 Teme: 25 Lokacija: Beogradski pašaluk-čivijaška republika Zemlja:
|
|
Upisano: Uto Maj 22, 2007 2:36 pm |
|
 |
 |
Koliko sam razumela, ekskurzije bi trebalo da imaju neku obrazovnu crtu... medjutim, sve se svodi na to koja ce agencija vise da podmiti direktora... |
ima i toga al' ne može se generalizovati
 |
 |
Sto se tice profesora, mislim da posle prvog odlaska na ekskurziju dizu ruke od svega i nadaju se da osim ispiranja zeludca nece biti ozbiljnijih povreda... na kraju... nisu dovoljno placeni i obuceni da kontrolisu nalete razuzdanih hormona....
Klinci su ... hm... kako da kazem... zivotinje... zivotinje pustene s lanca, tako da bi idealno resenje bilo da se na ekskurziju vodi jedan policajac po glavi ucenika... mada, sumnjam da bi to imalo bilo kakve svrhe... |
ovo je tačno 1/1...trebalo bi voditi policajce na ekskurzije, možda ne baš 1 na svakog učenika, ali bar neka vrsta redara ili lica koje će biti zaduženo za bezbednost učenika...
 |
 |
Doduse, mislim da odnos razrednog prema odeljenju imam veliki uticaj... ako je odnos korektan, prijateljski... ni ucenici nece imati toliku zelju da krse pravila... |
i ovo je tačno...moj razredni u srednjoj školi je bio extra lik...svi smo bili drugari sa njim...kad smo se recimo opijali na ekskurziji, on je bio sa nama u društvu, nije se napijao, ali smo se družili...znao je da prepozna rizičnu grupu u svom odeljenju (a ja sam se tu prilično dobro kotirao ) i nije bilo nikakvih problema
 |
 |
Inace... najveca glupost sa ekskurzije za koju sam cula je svercovanje marihuane u cipeli preko granice... covek se zapita kako pored tolike silne gluposti ljudski rod vec nije izumro.. |
ne znam šta je tu glupo, to je redovna pojava...na mojoj maturskoj ekskurziji u Budimpeštu, ako se dobro sećam, bio je drugi deal...lika je sačekao rođak koji živi u Segedinu i dao mu dva paketa (5g) vutre
|
ICE MAN |
|
 |
Danijel
Udaljen sa foruma!

|
|
 |
klarab
Dezurna pricalica

|
|
 |
Kimi
Starosedelac

Pol: 
Pridružio: 23 Apr 2007 Poruke: 2544 Teme: 25 Lokacija: Beogradski pašaluk-čivijaška republika Zemlja:
|
|
|
 |
Vanja
Urednik foruma

|
Upisano: Uto Maj 22, 2007 3:12 pm |
|
 |
 |
Jesu li nastavnici obučeni da se nose sa tim, ili sve rade rutinksi.
Kako roditelji da se pomire da je opasnost svuda? |
Cini mi se da dosta njih to radi rutinski...
Arhiva smrtnih slucajeva je stvarno ogromna... Secam se slucaja u Becicima...
Pa onda Sveti Stefan - tada se prevrnuo turisticki brodic zbog preopterecenja. Limit oko 50 ljudi, a njih 120 se ukrcalo. Optuzili su samo brodara. Nekako mi je normalno da ucitelji/profesori moraju da vode racuna o svemu tome (bar su moji vodili); logicno je da se raspita za sigurnost broda i sl. jer vodi decu sa sobom. Nije ni brodar za odbranu, slazem se, ali profesori su tu bili odgovorni na prvom mestu.
Secam se nekih ekskurzija gde su autobusi bili problem, tj. neispravni i stari autobusi.
Ko je sve tu odgovoran... tesko je zakljuciti...
Profesori jesu na prvom mestu, ali i roditelji imaju ulogu u svemu tome.
Kada direktor skole dobije ponudu za destinaciju, on potpisuje ugovor sa odredjenom turistickom organizacijom tek po dobijanju saglasnosti od roditelja.
Sa druge strane, roditelji moraju da znaju ko ce im voditi dete, ko ce ga paziti tamo...
Da ne ispadne sada hajka na prosvetne radnike, moram da navedem i primer od pre nekoliko godina, kada se na Vlasinskom jezeru udavio jedan ucitelj u pokusaju da spase ucenika koji se vec davio...
Imam dve sestre koje su prosvetni radnici. Do sada su vodile jedno 5 generacija, i moram da kazem da su pre svake eksurzije bile pod velikim pritiskom zbog svega toga, a posle eksurzija su uglavnom isle na bolovanja.
|
Или се ти предај, или ја да ти се предам.
Colophon: Svi stavovi koje iznosim na forumu licno su moji i ne moraju se podudarati sa misljenjem urednika i autora emisije "Kljuc".
 |
|
 |
|
|
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu
|
|
|
 |