Novo na sajtu:

 

Predlažite teme za Jutarnji program
Pet godina foruma
VIP gosti foruma
Forum: Video uputstva
Novi intervjui
Download emisija

 

Ključ - prethodne emisije:

 

Šarlatan sam - tim te lečim
29. Maj 2009.
(Pre)živeti Beograd

22. Maj 2009.
Žene su sa Venere, muškarci su iz pakla?

15. Maj 2009.
Ljubomora: vozi me, ne vozi me

08. Maj 2009.
Srbija između Latinke i Dobrice

24. April 2009.
Kupovina: šarena laža ili ambalaža

10. April 2009.
Zavere: svet strave i užasa

03. April 2009.

... Arhiva emisija

Moskva

Ruska bajka. Eto, to sam očekivala. Moskva trećeg milenijuma, je pravi grad za  razbijanje iluzija svih nas koji u tridesetoj godini verujemo u bajke. Nema tu čarolije. Ostaci jednog predivnog, prošlog doba,  tragovi istorije, gde umrle duše daju veći utisak od živih...  Prošlost je ono što fascinira, više nego prelepi šoping molovi, skupe radnje, restorani... Moskva će verovatno postati Njujork, ali buduća epoha, biće epoha nostalgije.

Moskva je jedan od najlepših gradova na svetu, oduzima dah, ali konstantan je osećaj da mu treba veštačko disanje, malo života, snage, da se suši umesto da blista, kako su mu preci odredili. Tu vam se retko smeše, ljudi lede pogledima više nego decembarski minus. Pitala sam se kako je to moguće, gde su te tople, pesničke, ruske duše, a onda mi je kolega Zoran Panović rekao de veruje kako je  «sve što vredi otišlo na zapad». Ostali su tajkuni koji ne umeju da se smeju, i ogromna većina sirotinje, koja se smeši samo ako osmeh može da podgreje votkom.. Parovi šetaju zagrljeni sa flajkama votke u rukama, konobari vam u kafiću donose polulitarsko pakovanje ... alkohol se prodaje ko žvake, na kioscima.
Bila sam medju poslednjima koji su videli Lenjinov mauzolej. I, medju poslednjim gostima čuvenog gigantskog hotela Rusija. Staljina su iselili, hotel srušili. Istorije će biti sve manje i manje, ali možda je to i dobro... Nadam se, tek toliko, da će Crveni trg, Crkva Svetog Vasilija, koju je Napoleon toliko želeo da preseli u Pariz, a ni Hitler nije uspeo da spali (ne da mi se sad duže da objašnjavam zašto), biti onaj deo prošlosti koji će opominjati Ruse na to ko su i šta su bili.
U Moskvi sam bila poslom, dva dana, koja sam duplirala nespavanjem, pa sam i noću istraživala grad.. Znam, i četiri dana su  nedovoljna da upoznate arhitekruru, zdanja, muzeje, crkve, ali dovoljno da osetite duh jednog grada.  Da ga zavolite, ili ne.

Povratak na sekciju intervjui