Novo na sajtu:

 

Predlažite teme za Jutarnji program
Pet godina foruma
VIP gosti foruma
Forum: Video uputstva
Novi intervjui
Download emisija

 

Ključ - prethodne emisije:

 

Šarlatan sam - tim te lečim
29. Maj 2009.
(Pre)živeti Beograd

22. Maj 2009.
Žene su sa Venere, muškarci su iz pakla?

15. Maj 2009.
Ljubomora: vozi me, ne vozi me

08. Maj 2009.
Srbija između Latinke i Dobrice

24. April 2009.
Kupovina: šarena laža ili ambalaža

10. April 2009.
Zavere: svet strave i užasa

03. April 2009.

... Arhiva emisija

Forum je najvažniji deo sajta


Link: letnji trobroj 2010.
Novinarke: Sanja i Marijana

Nataša Miljković je, između ostalog, TV autorka, voditeljka, novinarka, blogerka i aktivna učesnica foruma na www.natasa-miljkovic.com, sajtu na kojem pedantno beleži kako svoje objavljene intervjue, tako i reagovanja na emisije koje radi. Uz slogan "Dobrodošli na moj online kutak", posetiocima se pruža mogućnost da učestvuju u forumu ili da preuzmu neku od emisija "Ključa" koji se emitovao na RTS-u - ako se registruju ("Ako nešto hoćete da uzmete, red je da kažete ko ste, makar i pod nekim pseudonimom. Inače, nije lepo" - Natašin je stav), ali i da predlože teme za Jutarnji program. Ako bismo želeli da sistematično izložimo tok razgovora sa Natašom Miljković, najviše smo se bavili vebom, manje televizijom, a najmanje njenom titulom magistra.

Ne potencirate da imate titulu magistra - zašto?
- Zato što je imam. Valjda to tako ide u životu.

Retki su voditelji, novinari koji imaju svoje web lokacije. Ako je suditi po trećoj godini foruma, vi ste bili među prvim novinarima kod nas koji su otvorili svoj sajt. Zašto?
- Bila mi je potrebna jača interakcija sa gledaocima. Da ja čujem njih, ali i oni mene. Da doprem do nekih životnih priča i ljudi koji su voljni da o njima govore javno. Da, naposletku, čujem odjeke posle svojih emisija i kako su neka pitanja i odgovori shvaćeni u javnosti.

Koliko vas godišnje košta održavanje sajta, kod koga hostujete i zašto?
- Ne košta mnogo, a sad smo u fazi "selidbe", tako da nemam tačan odgovor na vaše pitanje. Nama je forum najvažniji segment emisije, imamo tri administratora i više od 5000 članova sajta. Za sada je to dovoljno.

Da li mislite da je online komunikacija i prikupljanje informacija, mislim na sekciju - "predložite teme za Jutarnji program", plodonosna? Jeste li na taj način došli do neke ekskluzivne informacije?
- Za sada ne, zato što ne mogu da reklamiram moj sajt u Jutarnjem. U Ključu sam mogla, bila je to autorska emisija, emisija koja ima svoj sajt i zahvaljujući njemu sam uradila barem trećinu "ključnih" tema.

Emisije koje ste stavili za download - da li su one vaše vlasništvo ili vlasništvo RTS-a? Kako ste regulisali pitanje zaštite autorskih prava?
- Preuzeli smo ih sa sajta RTS-a, uz dogovor da ih čuvamo, jer RTS u tom času nije čuvao digitalne formate duže od mesec dana. Danas je već drugačija situacija.

Da li mislite da objavljivanjem sopstvenog press klipinga pomažete novinarima ili to doživljavate kao dokaz svoje uspešnosti?
- Pomažem novinarima, svakako. Vidim po intervjuima koje dajem. Naročito što i sebi pomognem, jer sam onda sigurna da me neće pitati neka ustaljena pitanja na koja sam već desetinama puta odgovarala. Takođe, pošto je to i lični sajt, sekcija sa intervjuima je i jedna vrsta moje prezentacije.

Očito je da su vam novi mediji bliski, kako vidite budućnost tradicionalnih medija?
- Verujem da će zajedno sa internetom televizija biti još jača. Zahvaljujući YouTube mnogi sadržaji dostupni su i posle njihovog emitovanja i decenijama kasnije. Za štampu nisam sigurna, mislim da ona tu bitku neće dobiti.

Koliko je bitno za autorku emisije, novinarku, celokupan spoljašnji izgled, budući da to svi prvo ističu kod vas? Da li vam to smeta?
- Navikla sam se na to. Mogu da objavim smak sveta i invaziju vanzemaljaca, opet će biti onih gospođa što zovu samo zbog moje frizure. Televizija je vizuelni medij, slika je važna, i ne treba bežati od toga.

Smatrate li da pojavljivanje u tzv. ženskim časopisima doprinosi vašoj popularnosti više od kvaliteta emisija koje radite?
- Smatram da jedno ide sa drugim. Ja sam javna ličnost, novinari me, iz nekog razloga vole. Nekada nemam srca da kolege odbijem, a bude mi muka od toga. Nekada, opet, znam da moram postojati u ovom javnom svetu, ali, dobro pazim do koje granice taj javni, ulazi u moj privatni život.

Kako biste definisali Ključ - kao primenjenu sociologiju, strukturalističke interpretacije naših mitova...
- Samo kao emisiju o životu, pitanjima na koje tražimo odgovore, najvažnija životna pitanja za koja, obično, na televiziji više nema mesta.

Potencirate da sami radite Ključ - šta to konkretno znači? Hteli ili ne, televizija je ipak kolektivna delatnost?
- Sama, po merilima sličnih emisija u svetu, pa čak i u regionu. Slične emisije napolju imaju po tridesetak novinara i urednika, Ključ je imao samo mene i još jednog saradnika. To je težak posao. Može da se radi i tako, ali volela bih da je Ključ produkcija za sebe. Emisija sa svojim budžetom i stalnom ekipom. Kod nas se računa da je talk show najjeftiniji TV žanr, zato ga ima toliko po svim televizijama. Pokušavam da objasnim da je to skupa forma, ako želite da bude dobra.

Da li smatrate da su obe vrste emisija važne za razvoj novinarstva? Zašto?
- Sve je važno. Važno je raditi pijačni barometar kad imate dvadeset, ili uređivati Dnevnik, kasnije. Ovaj posao je satkan od prakse, gafova i uspeha koje ona donosi. Sve u svoje vreme, naravno.

Kako izgleda radno jutro na RTS-u, do u detalj ako je moguće.
- Vrlo brzo, adrenalinski predozirano i tačno. Dolazim na Televiziju u pet, do šest traje "dovođenje u red", a posle ulazak u studio, gde je nemoguće opisati šta se događa. Svako jutro je drugačije, svaki gost je nov. Sve može da bude izvrnuto, sem početka i kraja emisije.

Pišete i blog na RTS-u. Da li je i to u opisu vašeg redovnog posla?
- Pišem kad stignem, najčešće o temama koje me zainteresuju a koje je nemoguće pretočiti u emisiju. Blog je način da se dodatno objasnim, iskažem, sa dozom ličnog koja mi je, obično, u programu svedena na što manju meru.

Na koji način radite na sopstvenom usavršavanju? Da li pohađate neke seminare?
- Čitam strane časopise, gledam strane emisije, mislim da je to mnogo važno. Pratim seminare kada mi se ukaže prilika. Ili, razgovaram sa kolegama o njihovim iskustvima posle nekih zanimljivih kurseva na koje nisam mogla da odem.

Koja literatura vam pomaže u poslu?
- Zavisno od teme - u Ključu je bilo mnogo stručne literature i još više novinske dokumentacije. Sada, u Jutarnjem, to je sve što čitam. Može da bude neka lepa misao koja me vodi kroz program, ili tek neki novinski tekst, kao inspiracija za temu, emisiju. Sve je važno, gutati, čitati, nikada se ne zna kada će šta zatrebati.

A koje internet lokacije?
- YouTube, da odgledam zanimljive inserte iz nekih emisija, ako sam propustila. Psychology today, za socijalne i psihološke teme i www.journalisted.com za sve važne teme u stranoj štampi. Naravno tu su i italijanski sajtovi njihovih televizija i dnevnih novina, kao i hrvatski portali od kojih bih izdvojila www.index.hr

Imate li uzora/uzore?
- Puno malih uzora koji čine neki moj ideal.

Šta je za vas korak napred u karijeri, a šta korak nazad?
- Napred je svako novo iskustvo, to nema veze sa statusom, pozicijom. Nazad je svaki put kad nekom poslu kažem "ne". Događalo mi se i to, pa ponekad zna da mi bude malo žao.

Povratak na sekciju intervjui