Novo na sajtu:

 

Predlažite teme za Jutarnji program
Pet godina foruma
VIP gosti foruma
Forum: Video uputstva
Novi intervjui
Download emisija

 

Ključ - prethodne emisije:

 

Šarlatan sam - tim te lečim
29. Maj 2009.
(Pre)živeti Beograd

22. Maj 2009.
Žene su sa Venere, muškarci su iz pakla?

15. Maj 2009.
Ljubomora: vozi me, ne vozi me

08. Maj 2009.
Srbija između Latinke i Dobrice

24. April 2009.
Kupovina: šarena laža ili ambalaža

10. April 2009.
Zavere: svet strave i užasa

03. April 2009.

... Arhiva emisija

Je li moguće da ljudi to govore i takvo što čine?

U Zvoniku smo dosta pisali o problemu pobačaja. No, emisija "KLJUČ" na RTS-u koja je, 19. svibnja, bila posvećena abortusu, izazvala je u meni žestoke emocije koje ne mogu zadržati za sebe i zato ih stavljam na papir.

U emisiji je ustvrđeno da se u Srbiji počini oko 200.000 abortusa (u bolnicama) i još više od 100.000 u privatnim klinikama.

U spomenutoj emisiji mogli smo čuti i ovakve tvrdnje:

Dr. Stojan Adašević:
- Uradio sam oko 50.000 abortusa... Imao sam babicu koja je pored četvero djece imala i oko 45 abortusa. Samo ja sam u njenom slučaju intervenirao 30 puta.
- Djecu (abortusom) ne kolju ni muškarac ni žena. Nažalost, kolje ih ginekolog. - Na 1300 urađenih abortusa dođe jedno probijanje maternice.

Vedrana Rudan (književnica):
- Abortus nija nikakav poraz. Abortus je oslobođenje.
- Znam da sam ubojica, ali ako svi muškarci oko mene ubijaju svoje neprijatelje ili svoje žene, zašto ja ne bih ubila to nešto u trbuhu što me uznemirava. Abortus jest ubojstvo, ali, zašto jedino žene nemaju pravo biti ubojice. Nama ljudima je u prirodi da ubijamo. Mi smo ubojice, nismo sveci. Mi smo životinje, a ne ono što govorimo da jesmo.
- Rađanje neželjenog djeteta je abortiranje slobode.

Dr. Katarina Sedlecki (ginekologinja):
- Abortus nikada nije samo izbor žene, ali jest njezino pravo.
- Procjene su da svaka dvanaesta žena, starosti od 15 do 44 godine, u svakoj kalendarskoj godini ima intervenciju abortusa.

Abortus je mržnja prema životu

Doista je strašno da danas netko o abortusu može govoriti kao Vedrana, usprkos, suvremenoj tehnici kojom se može pratiti čudesan razvoj djeteta u majčinoj utrobi od samog začeća do rođenja. Porazni su podaci o tako velikom broju pobačaja u zemlji u kojoj se sve glasnije govori o problemu smanjenog nataliteta.

Bogu hvala, bila je u emisiji i jedna divna gospođa - mr. Biljana Spasić koja je stvari stavljala na pravo mjesto i nazivala ih pravim nazivima. Evo nekih njezinih misli:
- Abortus je nedozvoljeni etički čin. Pravim imenom - čedomorstvo.
- Prekid trudnoće je prekid života, to je mržnja prema životu. Dijete je od trenutka začeća osoba, ima dušu. Zbog toga moramo imati odgovornost prema tom novom životu.
- Žena ima pravo izvaditi bubreg ili zub, ali nema pravo na život koji nosi u sebi, nema pravo raspolagati tim životom. Taj život je jedinstven, on je svetinja. Mi dijete vidimo kao onoga koji ugrožava naš životni prostor, našu slobodu, našu budućnost. Puni smo egoizma, zato se i odlučujemo za abortus.

Da sam ja bio u emisiji, rekao bih:

- U potpunosti podržavam gospođu Spasić. Podržao bih i ključnu riječ dr. Adaševića: "Pokušajmo ponovno uzdići obitelj jer je ona srozana. Nemojmo držati da je istina ono što nama trenutno odgovara, odnosno da je moralno ono što nama pomaže". I dodao bih:
- Život je Božji dar. Bog je muškarca i ženu obdario najvećim mogućim darom kad im je dao moć radanja novoga života i zato je On jedini gospodar života a roditelji su samo njegovi suradnici u djelu stvaranja i moraju biti čuvari života.
- Muškarac i žena moraju odgovorno, po svojoj savjesti planirati i odlučiti kad i koliko će djece imati. To im je Bog i omogućio kad je ženu stvorio s plodnim i neplodnim razdobljima. Služeći se neplodnim razdobljima oni mogu odgoditi rađanje ili, ako za to postoje opravdani razlozi, potpuno izbjegavati začeće. No, kada je dijete na putu, više nemaju nad tim djetetom drugo pravo osim da ga vole i paze kao bi se sretno rodilo i raslo, praćeno njihovom ljubavlju.
- Budući da je u našoj državi natalitet opasno nizak, svim odgovornima preporučio bih da izdvoje maksimalna materijalna sredstva kojima bi podržali mlađe bračne parove kako bi im omogućili sve potrebne uvjete da mogu prihvatiti veći broj djece. Dječja odjeća i obuća neka bude što jeftinija a dječji dodaci što veći. Trudnice neka budu čašćene kao "princeze" i miljenice svih struktura društva.

Katolički list "Zvonik"
mr Andrija Anišić

Povratak na sekciju odjeci

Zelena Inicijativa Burek Forum :: Burek ForumConquiztador, TotalCar, breitling watches, VelikiKuvar Plocasti materijali Stomatoloska ordinacija