Novo na sajtu:

 

Predlažite teme za Jutarnji program
Pet godina foruma
VIP gosti foruma
Forum: Video uputstva
Novi intervjui
Download emisija

 

Ključ - prethodne emisije:

 

Šarlatan sam - tim te lečim
29. Maj 2009.
(Pre)živeti Beograd

22. Maj 2009.
Žene su sa Venere, muškarci su iz pakla?

15. Maj 2009.
Ljubomora: vozi me, ne vozi me

08. Maj 2009.
Srbija između Latinke i Dobrice

24. April 2009.
Kupovina: šarena laža ili ambalaža

10. April 2009.
Zavere: svet strave i užasa

03. April 2009.

... Arhiva emisija

Od sumraka do svitanja

Ima li zdravlje cenu, rasprava u emisiji "Ključ" Nataše Miljković na Prvom programu RTS


Nataša Miljković je, verovatno, s razlogom emisiji "Ključ" u kojoj se govorilo o najavljenim zakonskim promenama u zdravstvu dala ironičan podnaslov: od sumraka do svitanja. Uprkos trudu da se objasni o čemu je tu reč, većina građana ne razume šta će se to promeniti. Ako smo dobro pohvatali konce, uvodi se sistem prema kojem će se efikasnije kontrolisati zarade lekara i drugog medicinskog osoblja. Neće više moći da rade na više strana. Oni koji budu želeli da zarade više, ili su najtraženiji i najcenjeniji među pacijentima, imaće mogućnost da u sklopu ustanove u kojoj su zaposleni ostvare dopunski rad, pa i prihode. U popodnevnim i večernjim satima, od sumraka do svitanja. Ili će se opredeliti za privatnu praksu. U javnosti je najava ovih promena izazvala kontradiktorne komentare, a u tom tonu protekla je i emisija "Ključ", u ponedeljak uveče na Prvom programu RTS, u kojoj se žestoko raspravljalo o ovoj temi.

Videli smo kako se ministar zdravlja Tomica Milosavljević žestoko ljuti kad se neko ne slaže sa njegovim mišljenjem. Tačnije, nervira se, pa i vređa sve one koji mu se suprotstavljaju, a čini mu se da je najlakše ustremiti se na novinare koji, zamislite, različito misle. Ko je u pravu, to će se vrlo brzo praktično proveriti. Sasvim izvesno, iza te namere, da se što bolje iskoristi kadrovski potencijal po klinikama i domovima zdravlja, postoje i drugi razlozi zbog kojih se poseže za ovom merom, a o čemu se nerado govori jer zadire u onu bolnu rečenicu „da zdravlje nema cenu”, a pogađa sve one koji bi da koliko-toliko sačuvaju zdravlje, ali znaju i da postoji – cena.

KAKO NE UNIŠTITI ŽIVOT– Dr Zorana Milivojevića pominjali smo nedavno kada je gostovao u emisiji „Agape”, na TV Studio B, i kada je govorio o vaspitanju dece, greškama koje prave roditelji i situacijama u kojima treba odrediti pravu meru roditeljske brižnosti i pedagoškog reagovanja. Mada je ova emisija reprizirana, prema ritmu po kojem ova TV stanica ponavlja emitovane sadržaje, ne bi bilo suvišno da je to učinjeno i ovih septembarskih dana kad deca ponovo ulaze u režim školskih obaveza, a roditelji se kao i uvek nalaze pred dilemom kako da savladaju svoje strahove i ispravno postupe u delikatnim porodičnim proverama uzajamne privrženosti i odgovornosti, a glavni akteri njihovi obožavani potomci.

Ali zato, u Naučno-obrazovnom programu RTS nisu oklevali da ponove prošle godine snimljenu emisiju sa istim sagovornikom, a povodom njegove knjige „Formula ljubavi” ili „Kako ne uništiti život tražeći idealnu ljubav”. Zoran Milivojević polazi od toga da svako od nas na mnoge načine upropašćava svoj život, čineći ga nepotrebno komplikovanim i nerazumljivim zbog emocionalnih zabluda, ne poznavajući i ne znajući da objasnimo psihološka stanja u koje zapadamo, a koja po svojoj prirodi nisu nenormalna ili patološka. Ponese nas umišljenost, pogrešna procena, nemanje vremena i strpljenja da ispravno tumačimo gestove ljude i pojave oko sebe... I tako dalje. Ovaj esej o ljubavi uobličila je Jasmina Vujnović-Milošević.

FILMSKI I DRUGI FESTIVALI – U specijalnoj emisiji u nedelju uveče, Sandra Perović, novinarka i filmski kritičar RTS-a obavestila nas je da je sa festivalom u Veneciji okoncana sezona velikih filmskih manifestacija i da možemo da predahnemo. Shvatili smo da ne treba da budemo preterano zadovoljni ovogodišnjom sezonom, naročito je podbacio taj festival na Lidu, malo je bilo zvezda, malo upečatljivih filmova. Može li se to oprostiti uz obećanje da će iduće godine biti bolje?

Pominjemo ovaj festival kao jedan u nizu nad kojim smo drhtali i do srži se potresali, a zapravo želimo da postavimo pitanje: kako televizija prati kulturne događaje? Haotično. Bez uočljivog rangiranja po važnosti.

Često, veći značaj se pridaje stranim nego domaćim kulturnim događajima iako i ovi ovdašnji mogu biti od prvorazrednog značaja. Zatim, forsiraju se filmski, a nikada ne pominju televizijski festivali iako bi po prirodi njihove povezanosti sa medijem morali biti zastupljeniji. A što se tiče Venecije, Sandri Perović nemamo šta da zamerimo, ona je samo radila svoj posao. A to što u ovoj zemlji skoro da više nema bioskopa, a televizija prikazuje loše filmove, to nema veze. Mnogo toga nema veze.

TV barometar
Branislava Džunov
Politika, 19. septembar 2008.

Povratak na sekciju odjeci

Zelena Inicijativa Burek Forum :: Burek ForumConquiztador, TotalCar, breitling watches, VelikiKuvar Plocasti materijali Stomatoloska ordinacija